Hrvatska neće izručiti tursku novinarku

Turska novinarka je krajem jula uhapšena na graničnom prelazu u Metkoviću, gdje je došla na odmor iz Njemačke, u kojoj ima status izbjeglice (Pixsell)

Hrvatski Vrhovni sud odbio je izručenje novinarke Vicdan Ozerdem, koju pod optužbom za terorizam traže turske vlasti, izvijestio je u utorak Centar za mirovne studije.

Turska novinarka je krajem jula uhapšena na graničnom prelazu u Metkoviću, gdje je došla na odmor iz Njemačke, u kojoj ima status izbjeglice.

Iz Centra za mirovne studije izvijestili su da je Županijski sud u Dubrovniku u utorak zaprimio odluku Vrhovnog suda povodom žalbe Vicdan Ozerdem u postupku izručenja koje je za nju tražila Turska.

Povrijeđen kazneni zakon

Kažu da je Vrhovni sud preinačio prvostepenu odluku, kojom je utvrđeno da su ispunjenje pretpostavke za izručenje, ustvrdio da je njome povrijeđen kazneni zakon te odbio izručenje.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku odmah je nakon toga ukinula mjeru opreza, što znači da Vicdan, nakon što dobije pasoš, može napustiti Hrvatsku i vratiti se svojoj porodici u Mainz, saopćili su iz Centra za mirovne studije.

Nakon hapšenja, turska novinarka je bila u ekstradicijskom pritvoru, a s obzirom na narušeno zdravlje, bila je smještena u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, iz koje je izašla sredinom septembra.

Pritvor joj je bio zamijenjen mjerama opreza, pa nije smjela napuštati boravište, dva puta sedmično se javljala u policiju, a privremeno joj je oduzet i pasoš.

Turska traži izručenje Vicdan Ozerdem zbog terorizma, a ona i nevladine organizacije tvrde da je žrtva političkog progona u Turskoj, gdje je bila u zatvoru zbog sudjelovanja u protestima protiv vladine represije.

Milanović protiv izručenja

Na odluku dubrovačkog suda u septembru su reagirale nevladine udruge i pučki pravobranitelj Jurica Malčić, koji je u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo da stoji na stajalištu da bi Hrvatska izručenjem turske novinarke postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je ima azil.

Tada se oglasio i hrvatski premijer Zoran Milanović, rekavši da njegova Vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta.

Odluku Županijskog suda u Dubrovniku o puštanju turske azilantice iz pritvora pozdravilo je predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj, koje je saopćilo da pomno prati događanja i izražava nadu kako će Hrvatska poštivati međunarodne i europske standarde i prakse te neće izručiti Oezerdem Turskoj.

“Hrvatski Vrhovni sud odbio je izručiti novinarku Vicdan Ozerdem zbog formalnih razloga, odnosno zastare slučaja za koji je terete turske vlasti, ali u svojoj odluci nije se osvrnuo na njezin status izbjeglice i na odredbe evropske konvencije koja zabranjuje mučenje”, upozorile su u utorak nevladine udruge koje su se protivile izručenju.

“Ne mogu pronaći riječi kojima bi opisala svoju sreću. Sretna sam jer ću se uskoro vratiti svom sinu”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava turska novinarka, zahvalivši na podršci udrugama, advokatu i novinarima.

Vicdan Ozerdem je 1990-ih u Turskoj uhapšena zbog sudjelovanja u protestima protiv represije na slobodu govora.

Gotovo deset godina provela je u tamošnjim zatvorima, gdje je mučena, a 2005. godine uspjela je dobiti azil u Njemačkoj, piše Hina.

Nastupila apsolutna zastara

U svojoj odluci Vrhovni sud je utvrdio da je prvostepeni pogriješio kada je ocijenio da ono što se novinarki stavlja na teret u turskoj optužnici predstavlja kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, odnosno organiziranje grupe ljudi za počinjenje kaznenog djela i pripadnost grupi.

Sud je zaključio kako iz optužnice ne proizlazi da je organizirala grupu, već da je u njoj eventualno sudjelovala.

S obzirom da je to blaži oblik djela za koji je propisana manja kazna zatvora i za koji brže nastupa zastara, sud je utvrdio da je nastupila apsolutna zastara i, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći, odbio izručenje.

Nevladine udruge očekuju da će turska novinarka do četvrtka dobiti pasoš i otputovati u Mainz, gdje je početkom iduće sedmice za nju organiziran humanitarni koncert.

Izvor: Agencije