Hrvatska nastavlja izvoz cigareta u Srbiju

Hrvatska će, u okviru kvote, i dalje izvoziti cigarete u Srbiju po pravilima CEFTA-e, odnosno sa carinskom stopom 15 posto, umjesto gotovo četvorostruko više stope za uvoz iz Evropske unije, objavljeno je nakon sastanka predsjednika Hrvatske i Srbije sa privrednicima dviju zemalja.

Sami privrednici između ostalog su poručili kako ne žele više trpjeti zbog prošlosti.

Na sastanku privrednika s predsjednicima otvoreno se razgovaralo o privrednoj saradnji dvije zemlje, javio je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Na srpsko-hrvatskom poslovnom forumu zaključeno je da Hrvatska treba da koristi tržište Rusije i CEFTA sporazum koji ima Srbija.

Ulagači iz Srbije treba da znaju da će njihova roba proizvedena u Hrvatskoj imati oznaku EU. Međutim, za sada malo privrednika iz Srbije razmišlja o ulaganju u Hrvatsku.

“Nije stvarno ako očekujete da je to po nekoj nacionalnoj osnovi puno problema ,nije. Tu je puno problema konkurentske prirode. Svakako naši privrednici imaju interes da ulažu tamo”, kaže Raša Ristivojević, potpredsjednik Privredne komore Srbije.

Robna razmjena

Hrvatski Agrokor dobro posluje u Srbiji. Kupio je Frikom, koji prodaje sladolede, a pozivaju i druge da dođu.
“Poslovne barijere su manje više slične u čitavoj regiji, da ne kažem bivšoj Jugoslaviji. Ono što bi mi voljeli vidjeti jeste da se ubrza gospodarski rast, da se ubrza osobna potrošnja, jer to koristi našem biznisu”, kaže Damir Kuštrak, potpredsjednik kompanije za izvozna tržišta.

Robna razmjena dvije zemlje je za samo deset godina povećana je 20 puta, što je najveći rast u Evropi.

Robna razmjena za 2012. godinu iznosila je 915 miliona američkih dolara. Za prvih osam mjeseci ove godine razmjena je 545 miliona.

Godine 2002. robna razmjena bila je svega 42 miliona dolara.

“Srbija iz Hrvatske najviše uvozi morsku ribu i poljoprivredno đubrivo. Hrvatska iz Srbije najviše uvozi jestivo ulje i proizvode dobijene od metala. Dve zemlje su na putu da reše problem sa uvozom cigareta iz Hrvatske”, javio je Kostić.

Dogovoreno je da će uvoz cigareta i dalje ići po sporazumu CEFTA-e, a ne po pravilima EU-a, sve dok je u okviru kvote.

“Hrvatska je sačuvala svoju preferencijalnu kvotu od 1.600 tona na srpskom tržištu. Vi ćete imati veći pristup vašeg šećera na našem tržištu što do sada nije bio slučaj i cigarete vaše će dolaziti jednostavnije na hrvatsko tržište”, kazao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U Vladi Srbije je rečeno da pitanje uvoza hrvatskih cigareta nije bilateralni problem sa Hrvatskom, već nešto što se rješava na relaciji Srbija – Evropska komisija.

Izvor: Al Jazeera