Hrvatska najavila povećanje plata građanima

Potpredsjednik hrvatske Vlade Branko Grčić najavio je nova poreska rasterećenja, čime bi se povećale plate građana. Ponovio je kako je Hrvatska i službeno izašla iz recesije, jer joj ekonomija raste već treći kvartal zaredom.  

Samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora, turizam o hrvatskoj Vladi daje dobru sliku. Ova godina je rekordna po broju noćenja, ali i zaradi većoj od osam milijardi eura.

Svoju fotografiju iz Hrvatske ponijet će i Marina, ruska turistica. “Istražujem Hrvatsku. Zagreb je moja prva stanica, a posjetit ću i obalu“, kaže ona.

Zaslužan privatni sektor

U hrvatskoj Vladi pohvalili su se rastom turizma, izvoza, investicija, te lične potrošnje. Sve je to, kažu, dovelo do rasta ekonomije od 1,2 posto. Vjeruju da građani bolje žive.

„Građani su počeli trošiti. Treba povećati nekako kvalitetu svog života“, navodi Grčić. S time se ne slaže predsjednica Hrvatske, ali ni opozicija. U najjačoj opozicijskoj stranci tvrde da je oporavak prespor.

Stručnjaci, pak, smatraju da su za rast hrvatske ekonomije najzaslužniji privatni sektor, te članstvo u Evropskoj uniji.

“Za očekivati je da nakon parlamentarnih izbora, koji bi se trebali održati do kraja godine, da će se opet pojačati fiskalna konsolidacija, odnosno mjere štednje i da će potrošnja ostati vrlo slabašna“, tvrdi Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar.

Pa bi novac koji hrvatskim građanima Vlada da u predizbornoj godini, iduća, nakon izbora, mogla opet uzeti, smatra Stojić.

Dotad – Vlada odgovara brojkama koje kažu da je Hrvatska i službeno izašla iz recesije. 

Izvor: Al Jazeera