Hrvatska na EURO-u, BiH u baražu

Medunjanin je bio strijelac vodećeg, a potom i izjednačujućeg gola za BiH na Kipru (AP)

Bosna i Hercegovina u doigravanju za plasman na EURO 2016. godine, kao jedna od četiri reprezentacije koje su rangirane kao nositelji, za protivnika može dobiti Irsku, Mađarsku, Norvešku ili Sloveniju.

Preostale tri selekcije koje su nositelji doigravanja su Ukrajina, Danska i Švedska.

Žrijeb dodatnih kvalifikacija za EURO 2016. bit će održan 18. oktobra u 11:15 sati u Nyonu.

Prve utakmice dodatnih kvalifikacija igrat će se između 12. i 14. novembra, a revanši između 15. i 17. novembra.


Nakon večerašnjih utakmica poznato je 20 učesnika Europskog prvenstva naredne godine, te osam učesnika doigravanja.

Pored domaćina Francuske, na EURO su se plasirali Češka, Island, Belgija, Vels, Španija, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, Sjeverna Irska, Rumunija, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal, Albanija, te Turska kao najbolja trećeplasirana ekipa.

U doigravanje su se plasirali BiH, Ukrajina, Irska, Slovenija, Mađarska, Švedska, Norveška i Danska.


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Kipra sa 3:2, u posljednjem meču grupe B kvalifikacija za nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj naredne godine.

BiH je pobjedom u Nikoziji osvojila tri boda koja joj donose treće mjesto u grupi iza selekcija Belgije i Velsa, te nastup u dodatnim kvalfikacijama. Protivnika u baražu saznat će nakon žrijeba koji će biti održan u nedjelju 18. oktobra.

Gostujuća reprezentacija BiH je bolju igru u tim početnim minutama meča krunisala lijepim pogotkom Harisa Medunjanima u 13. minutu.

Veznjak Deportiva je odlično natrčao na ubačaj s lijeve strane i postigao prvi gol za gostujući tim.

Međutim, domaći igrači se nisu predavali i ubrzo su počeli da ozbiljnije prijete Begovićevom golu. Nakon nekoliko izglednih prilika, Kiprani u 32. minutu pogotkom Costantinosa Charalambidesa dolaze do izjednačenja, a devet minuta poslije nakon loše intervencije odbrane selekcije BiH i do vodstva. Gol za 2:1 u korist domaćeg tima u 41. minutu postigao je Nestoras Mytidis.

Kipar je u drugom dijelu prvog poluvremena bio bolja ekipa na terenu i zasluženo je došao do vodstva, ali kada je izgledalo da će rezultatom 2:1 završiti prvih 45. minuta, BiH u 44. minutu novim pogotkom raspoloženog Harisa Medunjanina dolazi do izjednačenja.

Drugo poluvrijeme pripalo je u potpunosti selekciji BiH koja je uspostavila potpunu kontrolu nad igrom. Opreznom igrom izabranici Mehmeda Baždarevića znatno su umanjili broj prilika Kiprana koji su teško dolazili do Begovićevog gola. S druge strane, ni BiH nije mnogo prijetila sve do ulaska korpulentnog napadača Milana Đurića, koji se u 67. minutu odlično snalazi u protivničkom šesnaestercu i postiže gol koji je donio važnu pobjedu BiH.


Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je posljednjeg, 10. kola grupe H kvalifikacija za odlazak na EURO kao gost savladala Maltu 1:0 i tako osigurala direktni plasman na prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Francuskoj.

 

 

Strijelac jedinog pogotka bio je Ivan Perišić u 25. minuti, a ovom pobjedom Hrvatska je osigurala plasman na EURO kao drugoplasirana u grupi, jer je u Rimu Italija savladala Norvešku sa 2:1.

Italija je tako kvalifikacije završila kao prva sa 24 boda, Hrvatska je druga sa 20, a Norveška treća sa 19.

Italija i Hrvatska osigurale su nastup u Francuskoj sljedeće godine, dok će Norveška u dodatne kvalifikacije. U posljednjem susretu ove grupe Bugarska je savladala Azerbejdžan sa 2:0 i tako završila kao četvrta sa 11 bodova, Azerbejdžan, kojeg vodi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, je peti sa šest, a Malta posljednja šesta s dva boda.


Konačni rezultati večerašnjih utakmica:

GRUPA A

Rezultati: Latvija – Kazahstan 0:1, Holandija – Češka 2:3, Turska – Island 1:0

Poredak: Češka 22, Island 20, Turska 18, Holandija 13, Kazahstan 5, Latvija 5.

GRUPA B

Rezultati: Belgija – Izrael 3:1, Kipar – Bosna i Hercegovina 2:3, Vels – Andora 2:0.

Poredak: Belgija 23, Vels 21, BiH 17, Izrael 13, Kipar 12, Andora 0

GRUPA H

Rezultati: Bugarska – Azerbejdžan 2:0, Italija – Norveška 2:1, Malta – Hrvatska 0:1.

Poredak: Italija 24, Hrvatska 20, Norveška 19, Bugarska 11, Azerbejdžan 6, Malta 2


Reprezentacija BiH igrat će dvije utakmice baraža za plasman na EURO nakon što je večeras savladala Kipar u Nikoziji sa 3:2. “Zmajevi” su ovom pobjedom osvojili treće mjesto u grupi B iza Belgije i Velsa, a ispred Izraela, Kipra i Andore.


Okončan je meč u Ta'Qaliju, Hrvatska je pobijedila Maltu sa 1:0 i osvojila drugo mjesto u grupi koje direktno vodi na EURO 2016. u Francuskoj.


Izrael smanjio prednost Belgije na 3:1 u 88. minuti golom Hemeda.


Meč u Nikoziji, 86. minuta – u tim BiH ulazi Salihović umjesto Pjanića.


Belgija protiv Izraela od 84. minute, golom Hazarda, vodi 3:0.


Treća izmjena reprezentacije Hrvatske – od 82. minute na terenu je Olić umjesto Pjace.


Italija protiv Norveške u Rimu vodi sa 2:1, a strijelac u 82. minuti bio je Pelle.


Nova izmjena u hrvatskoj reprezentaciji – od 77. minute umjesto Rakitića igra Brozović.


Izmjena u reprezentaciji BiH (79. minuta) – umjesto Višće na terenu je Bičakčić.


Pogotkom Kevina de Bruynea u 78. minuti Belgija vodi protiv Izraela 2:0.


Italija je u Rimu izjednačila protiv Norveške 1:1, strijelac je bio Florenzi. Ovim rezultatom Hrvatska ide direktno na EURO, a Norvežani u baraž.


Milan Đurić dovodi BiH u vodstvo od 3:2, a asistirao mu je Lulić.

[Anadolija]


U utorak je na rasporedu posljednjih devet utakmica kvalifikacija za Euro 2016., a u igri je puno toga pa su i kombinacije brojne.

Sigurni putnici u dodatne kvalifikacije su Ukrajina, Irska, Slovenija, Švedska i Danska.

Mađarska je okončala kvalifikacije i trenutno je najbolja trećeplasirana reprezentacija, ima 15 bodova. Može je preskočiti samo Turska, i to ako Turci večeras savladaju Island i ako Kazahstan dobije Latviju. Onda će Turska imati 16 bodova i ići će direktno na EP, a Mađarska će u dodatne kvalifikacije.

U grupi H Hrvatska će otići direktno na EP ako pobijedi Maltu, a Italija osvoji barem bod protiv Norveške. Ako Norveška bude slavila u Rimu, onda „Vatrene“ čekaju dodatne kvalifikacije.

U grupi B tri ekipe bore se za treće mjesto i dodatne kvalifikacije – Bosna i Hercegovina, Izrael i Kipar. U posljednjom kolu sastaju se Belgija – Izrael, te Kipar – BiH. Ako bh. „Zmajevi“ pobijede sigurno su treći. Izrael može biti treći ako savlada Belgiju, a BiH izgubi ili remizira protiv Kipra, dok Kiprani mogu biti treći ako pobijede BiH, a Izrael izgubi ili remizira protiv Belgije.

I Holandija ima šanse da izbori dodatne kvalifikacije, ali samo ako pobijedi Češku, a Turska izgubi od Islanda.

Ukoliko, uz Ukrajinu i Dansku, u dodatne kvalifikacije odu Hrvatska i BiH, onda bi te četiri reprezentacije trebale biti nositelji u žrijebu dodatnih kvalifikacija prema trenutnom koeficijentu UEFA-e.

Žrijeb dodatnih kvalifikacija za EURO 2016. bit će održan 18. oktobra u 11:15 sati u Nyonu. Prve utakmice dodatnih kvalifikacija igrat će se između 12. i 14., a revanši između 15. i 17. novembra.

Trenutni poredak reprezentacija koje bi mogle igrati u dodatnim kvalifikacijama prema koeficijentu UEFA-e:

9. Ukrajina

14. Hrvatska

15. Bosna i Hercegovina

17. Danska

20. Švedska

21. Irska

22. Mađarska

24. Norveška

25. Turska

27. Izrael

29. Slovenija

45. Kipar


Utakmicama u utorak navečer završava se grupna faza kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a dvije reprezentacije iz regije, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, saznat će da li će se direktno plasirati na takmičenje u Francusku (slučaj Hrvatske), kroz baraž ili će posljednje kolo biti kobno (slučaj Bosna i Hercegovina).

Bosanskohercegovački “Zmajev”“ trenutno, sa 14 bodova zauzimaju treće mjesto u grupi B, iza Belgije i Velsa. koji su se već plasirali na EURO, a ispred Izraela (13) i Kipra (12), s kojim večeras igraju u Nikoziji.

Pobjeda bh. nogometašima donosi doigravanje, a u slučaju remija osluškivali bi situaciju iz Brisela, gdje Belgija dočekuje Izrael.

Bh. selektor Mehmed Baždarević kazao je kako njegovi izabranici neće kalkulirati protiv Kipra i pokušat će ostvariti pobjedu, koja bi joj donijela plasman u baraž.

Uvjeren je da njegove igrače očekuje težak meč protiv ekipe koja također može izboriti plasman.

“Nećemo kalkulirati, došli smo se nadigravati. Nećemo igrati na bod, učinit ćemo sve da odemo u baraž”, kazao je.

‘Vatreni’ prate meč u Rimu

 

Reprezentacija Hrvatske osigurala je mjesto u doigravanju, no večeras može doći i do drugog mjesta u grupi H, koje direktno vodi u Francusku.

Za tako nešto joj je neophodna pobjeda protiv Malte na gostovanju te da drugoplasirana Norveška ne savlada lidera grupe Italiju na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Selektor “Vatrenih” Ante Čačić ne sumnja da će njegovi izabranici na Malti slaviti direktan plasman u Francusku.

“Momčad je u dobrom raspoloženju. Nama jedino igraju tri boda i siguran sam da će momčad odreagirati na način koji će biti dostatan za ostvarenje tog cilja. Osim činjenice da je Italija kvalitetnija od Norveške, za očekivati je da neće posrnuti kod kuće. U tom slučaju će biti i naš saveznik u ostvarenju cilja, izravnog plasmana na EP”, rekao je Čačić.

Večeras će biti poznat i učesnik doigravanja iz grupe A, iz koje su se direktno na EURO 2016. plasirali Island i Češka.

Treća je trenutno Turska sa 15 bodova, dok četvrtoplasirana Holandija ima dva boda manje.

Turcima, zbog boljeg međusobnog omjera s Holanđanima, odgovara i remi s Islandom sa siguran plasman u baraž, dok Holandija mora nadigrati Češku i nadati se pobjedi Islanđana u Turskoj.

GRUPA A

Utorak: Latvija – Kazahstan, Holandija – Češka, Turska – Island.

Poredak: Island 20, Češka 19, Turska 15, Holandija 13, Latvija 5, Kazahstan 2.

GRUPA B

Utorak: Belgija – Izrael, Kipar – Bosna i Hercegovina, Vels – Andora

Poredak: Belgija 20, Vels 18, Bosna i Hercegovina 14, Izrael 13, Kipar 12, Andora 0.

GRUPA H

Utorak: Bugarska – Azerbejdžan, Italija – Norveška, Malta – Hrvatska.

Poredak: Italija 21, Norveška 19, Hrvatska 17, Bugarska 8, Azerbejdžan 6, Malta 2.

Izvor: Al Jazeera i agencije