Hrvatska: Ministru zdravstva nije iskazano nepovjerenje

Milan Kujundžić
Kujundžić je razgovarao s Plenkovićem o kupovini svojih kuća i kaže da nisu razgovarali o njegovoj ostavci (Al Jazeera)

Hrvatskom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u Hrvatskom saboru u petak nije izglasano nepovjerenje – od 130 zastupnika koji su glasovali o pitanju povjerenja ministru Kujundžiću, 53 zastupnika glasovalo je “za”, dok je njih 77 glasovalo “protiv”.

Zahtjev za opozivom Kujundžića potpisao je 31 saborski zastupnik iz oporbenih stranaka – Socijaldemokratske partije (SDP), Mosta, Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Živog zida, koji su naveli kako postoje 52 razloga zbog kojih on više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Saborska oporba u višesatnoj raspravi u četvrtak nabrajala je razloge zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići ističući da u dvije godine mandata nije učinio ništa, a vladajući su u cijelosti odbacili sve navode oporbe nabrajajući niz Kujundžićevih postignuća te su prijedlog za opozivom nazvali “neozbiljnim uratkom”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u Saboru “u cijelosti odbio sve navode” iz oporbenog prijedloga za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića jer ih smatra neutemeljenima.

Brojne optužbe opozicije

Oporbeni su zastupnici uputili zahtjev za opozivom u proceduru optužujući Kujundžića, između ostaloga, da nije reorganizirao rad HZZO-a i nije akreditirao i kategorizirao zdravstvene ustanove, a Vlada stiče da HZZO u cijelosti osigurava ostvarivanje prava ranjivih skupina, kao što je osiguravanje cjelokupne zdravstvene zaštite za djecu do 18. godine života, osoba s kroničnim psihijatrijskim, zloćudnim bolesti, zaraznim bolestima, uključujući i stanjima vezanim uz HIV infekcije, cjelokupno liječenje posljedica priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti, preventivnu zdravstvenu zaštitu školske djece, redovnih studenata, žena, osoba starijih od 65 godina, osoba s invaliditetom te zdravstvenu zaštitu vezanu uz transplantacijske programe.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na kraju osmosatne saborske rasprave u četvrtak kasno navečer zahvalio je zastupnicima koji su sudjelovali u raspravi kao i onima koji su potpisali zahtjev za njegov opoziv jer su otvorili prostor za raspravo o zdravstvu, ali je pritom i dio zastupnika kritizirao zbog neznanja i populizma što je izazvalo burnu reakciju oporbe koja ga je optužila za vrijeđanje.

Vlada je prošlog četvrtka sa sjednice Hrvatskom saboru predložila da odbije iskazati nepovjerenje ministru zdravstva, odbacivši sve navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja koji je krajem rujna u saborsku proceduru uputio 31 oporbeni zastupnik.

Raspravu je u četvrtak, između ostaloga, obilježio istup zastupnice Mosta, Ivane Ninčević-Lesandrić, koja je tijekom rasprave o zahtjevu za smjenom ministra Kujundžića iznijela svoje osobno iskustvo, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

Potresne tvrdnje zastupnice

Na upit hoće li uslijediti reakcija nakon što je Ninčević-Lesandrić u raspravi iznijela potresne tvrdnje da je nakon spontanog pobačaja bila podvrgnuta postupku kiretaže bez anestezije u splitskoj bolnici, Kujundžić je odgovorio da će provjeriti što se dogodilo.

“Moram provjeriti što se događalo u Splitu, odnosno da li se to događa u Hrvatskoj. Ako se događa mora se žurno ukloniti i sankcionirati”, poručio je.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je u petak izjavu Mostove zastupnice, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu – vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba.

Izvor: Al Jazeera i agencije