Oglasi

Hrvatska: Ministar lani pomogao osumnjičenom za napad na Braču

Osumnjičeni je u Beogradu bio pritvoren zbog krađe i ispisivanja ustaških grafita, Lovro Kuščević pomogao da kontaktira s porodicom.
Lovro KuščevićSaborska Mandatna-imunitetna komisija ranije je Kuščeviću skinula zastupnički imunitetAl Jazeera - Arhiva

Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević potvrdio je u četvrtak kako je pomogao pripadniku "torcidaške" skupine pritvorenom zbog napada na sezonske radnike u Supetru na Braču da stupi u kontakt s obitelji kad je lani završio u pritvoru u Beogradu.

"Naravno da pomažem svim hrvatskim državljanima gdje god mogu i kad mogu. U trenutku kada su hrvatski državljani bili uhićeni u Beogradu, tada su roditelji te djece tražili da ih pokušam povezati s hrvatskim veleposlanikom kako bi im se omogućio kontakt", izjavio je Kuščević uoči sjednice Vlade Hrvatske, komentirajući medijske napise, kako prenosi Hina.

Osumnjičeni je lani u Beogradu bio pritvoren zbog krađe i ispisivanja ustaških grafita na benzinskoj crpki.

Ministar Kuščević oštro je osudio nedavno nasilje i premlaćivanje radnika na Braču.

Kuščević: Nikakav čin nasilja ne opravdavamo

"Bože sačuvaj da to opravdavam, nikakav čin nasilja ne opravdavamo i potrebno ga je osuditi", poručio je ministar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno je u četvrtak oštro osudio napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču, poručivši da od svih tijela očekuje da se protiv takvih neprihvatljivih, primitivnih i divljačkih ispada bore agilno i aktivno te ih oštro sankcioniraju.

"Smatram da je to nedopustivo i u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i represivnom djelovanju protiv takvih pojava da se jednostavno neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi zaista oštro sankcioniraju, a to znači da radimo i na promjeni klime u društvu, koja očito u jednom segmentu dostiže stupanj polarizacije, pa i netrpeljivosti, koja je apsolutno neprihvatljiva", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

U napadu na petero osoba u dobi od 21 do 26 godina sudjelovalo je više osoba koje su tražile "gdje su Srbi" i tada je teže ozlijeđen supetarski vatrogasac koji je sezonce štitio.

Djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića lakše su ozlijeđeni. 

Plenković: U modernoj Hrvatskoj nema mjesta takvim ispadima

Plenković je poručio da "u ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj, koja je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće, koja želi biti uključiva, koja želi društvo koje je tolerantno i poštuje svoje tradicionalne vrijednosti, nema mjesta takvim ispadima".

Očekuje od svih tijela da se protiv toga bore agilno i aktivno.

"Tu, naravno, mislim i na policiju, pravosuđe koje treba djelovati, ali uopće i na sve društvene aktere i političke stranke da pridonose klimi koja je susretljivija, a ne koja dijeli i stvara preduvjete da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju", zaključio je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.