Hasanbegović u Jasenovcu: Žalim zbog odvojenih komemoracija

Na sastanku s direktoricom Hasanbegović će razgovarati o djelovanju ustanove i provedbi Zakona o Spomen-području Jasenovac (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je, za posjeta Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac, kako mu je “žao što je došlo do odvojenih komemoracija [u Jasenovcu]”.

“Određene udruge su iznosile primjedbe, prije svega na stanovite ekscese u društvu od kojih se vlada jasno ogradila i iza kojih nikada nije stajala i koji nažalost postoje u razvijenim demokratskim zemljama EU. Hrvatska u tom smislu nije nikakva posebna iznimka”, rekao je Hasanbegović.

Osim toga, nastavio je Hasanbegović, sporne su i promjene muzejskoga postava, “posebice na način da iza toga stoje određeni politički pritisci”.

“Moje je stajalište da se svaki postav protekom vremena može i treba mijenjati, no o tome ne mogu odlučivati niti ministar, niti političari, niti lingvisti, niti liječnici, već isključivo muzejska struka i povjesničari”, ukazuje.

Kao treću točku kojom se, prema njegovim riječima, “opravdavao bojkot službene državne komemoracije” jeste neimenovanje članova Savjeta Spomen područja Jasenovac.

“Podsjetio bih da taj Savjet ne postoji već 2,5 godine i da nitko zbog toga u protekle dvije godine nije bojkotirao službenu državnu komemoraciju”, rekao je Hasanbegović.

Poziv svima na komemoraciju

Na novinarsko pitanje, poziva li židovsku zajednicu da dođe na komemoraciju pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora odgovorio je: “Naravno, pa svi su i pozvani. Osobno pozivam sve pozvane da dođu u petak i to je najbolji način da civilizirano u miru odamo počast svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora”.

Konstataciju da je čitav hrvatski državni vrh osudio zločine počinjene za vrijeme NDH, a ne osuđuju marš u Zagrebu i povike “Za dom – spremni”, popratio je komentarom da se za to novinari moraju obratiti ministru unutarnjih poslova.

“Takve ekscesne pojave ne mogu se suzbijati represijom, već u prvom redu edukacijom i kućnim odgojem”, smatra Hasanbegović.

Ove će godine u Jasenovcu biti održano više odvojenih komemoracija [Anadolija – Arhiva]

Službena komemoracija žrtvama jasenovačkog logora, koju organizira Javna ustanova spomen-područje Jasenovac, bit će održana u petak, no Koordinacija židovskih općina odbila je na njoj sudjelovati i prošlog petka je održala svoju komemoraciju.

Bojkot službene komemoracije objasnili su neslaganjem s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postavki muzeja, odgađanjem imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te događanjima vezanima uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Objasnivši odluku Koordinacije, njezin predsjednik Ognjen Kraus ranije je kazao kako je to reakcija na nečinjenje države u pogledu ustaških povika na ulicama gradova i nogometnim utakmicama, kao i govora mržnje u medijima, naročito na internetu.

Na službenu komemoraciju ne ide ni Savez antifašističkih boraca

Smatra i kako postavka muzeja u Jasenovcu “ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske da ublažava istinu o ustaškom režimu”.

Nezadovoljan je i jer je osuda ustaškog režima od državnoga vrha došla tek nakon njihove odluke da održe odvojenu komemoraciju. “Zamjeram im i to što je došla na dan, neću govoriti koji”, dodao je Kraus, misleći pritom na dan osnivanja NDH.

Na službenoj komemoraciji 22. aprila neće prisustvovati ni Savez antifašističkih boraca Hrvatske, koji će posebnu komemoraciju za jasenovačke žrtve održati 24. travnja.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. godine bio je logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do 14 godina starosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije