Hrvatska: Među potpisima za referendume umrli, dupli potpisi, maloljetnici

Referendum, Narod odlučuje, Potpisi, Izborni zakon
Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem decembra prošle godine (Al Jazeera)

Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je u srijedu da ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

Kuščević je izvijestio da je prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije utvrđeno da je u sve tri skupine potpisa bilo prekriženih imena, duplih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani.

Utvrđen je i velik broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative, zbog čega se sumnja da su se isti podaci koristili u obje inicijative, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare nakon što je Vladi predao izvješće na 47 stranica o provjeri milijun i 200 tisuća potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Rezultati su očekivani, rekao je Kuščević, jer se broj nevaljanih potpisa kreće između devet i 11 posto već niz godina za razne referendumske inicijative.

Svaki glas koji je tvrtka APIS IT označila kao nevažeći prošao je još kontrolu povjerenstva, naglasio je Kuščević.

APIS IT provjeravao je broj i vjerodostojnost svih potpisa birača na temelju nekoliko kriterija, sukladno Zakonu o referendumu.

“Građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” nisu uspjele prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao referendum”, rekao je Kuščević na sjednici Vlade podnoseći izvješće o prebrojavanju potpisa prikupljenima za referendume, koje je provela agencija APIS IT, prenosi Hina.

“Istina o Istanbulskoj” predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

“Narod odlučuje” za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.

Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije, a Inicijativa “Narod odlučuje” u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest.

Kuščević: Zamjeram nepravilnosti

Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.

Vlada je 2. kolovoza zadužila Ministarstvo uprave za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnosti svih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma, te Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova za provjeru zakonitosti prikupljanja potpisa.

Ministar uprave rekao je u srijedu da Vlada podržava referendume kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana i nikome ne zamjera inicijative, ali zamjera organizatorima prikupljanja potpisa za dva referenduma nepravilnosti koje su radili.

“O tim nepravilnostima, njihovom broju, broju važećih, odnosno nevažećih potpisa možemo razgovarati nakon što prezentiramo izvješće. Povjerenstvo je završilo svoj posao, predalo je izvješće, a ja ću ga danas prezentirati Vladi”, rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima.

Na novinarsku konstataciju da će nastati pobune s ove ili one strane, bez obzira na rezultate, pogotovo jer inicijativama nije dopustio promatrače, Kuščević je poručio – “tko gubi, ima pravo da se ljuti”.

Odbacio je nagađanja da je pogriješio kada organizatorima referendumskih inicijativa nije dopustio promatranje.

Premijer najavio izradu novog zakona

“Nema tu pogriješili ili ne pogriješili. Nisam ja donio odluku samovoljno. Hrvatski zakon ne omogućava promatranje. Ne radi se tu o mojoj volji, radi se o poštivanju hrvatskih zakona”, poručio je.

Ustvrdio je da njegov osobni stav, kao i stav Vlade oko referendumskog pitanja nema nikakve veze sa stručnim, objektivnim i u skladu za zakonom prebrojavanjem potpisa.

“Ovi rezultati su rezultati rada stručnog povjerenstva koje niti na jedan način nije pristrano. Ukoliko su iz inicijativa skupili dovoljan broj potpisa bit će referendum, ako nisu – neće biti referenduma”, rekao je.

Na upit trebaju li referendumska pitanja o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornih pravila ići na Ustavni sud da se vidi jedu li u skladu s Ustavom, Kuščević smatra da je to pitanje koje mora procijeniti Sabor.

Mi ćemo Saboru proslijediti izvješće, a dalje je na Saboru da procijeni što će dalje s tim pitanjem, rekao je Kuščević.

Premijer Andrej Plenković također je izjavio u srijedu kako se čini da niti jedno od tri referendumska pitanja nije prikupilo dovoljan broj potpisa te najavio da će zadužiti ministra uprave Lovru Kuščevića da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima.

“Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijer Plenković najavio je u srijedu i da će se pristupiti izradi novog Zakona o referendumu ocijenivši kako postojeća regulativa ima dosta praznina.

“Čini mi se da bi, s obzirom na činjenicu da postojeća zakonska regulativa ima dosta praznina, bilo dobro da prionemo izradi novog Zakona o referendumu koji bi na jedan precizniji i jasniji način regulirao sve ono što nije trenutno dovoljno kvalitetno regulirano. I s time se, mislim, slaže većina aktera u javnosti”, rekao je Plenković na sjednici Vlade nakon što je prihvaćeno izvješće Ministarstva uprave koje je pokazalo da građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu uspjele prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao državni referendum o izmjenama izbornog zakonodavstva odnosno o ukidanju Istanbulske konvencije.

Koordinatorica inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović ustvrdila je u srijedu da je izvješće o prebrojavanju potpisa prikupljenima za referendume, po kojem ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, namještaljka jer nije moguće da je bilo čak 45.000 nevažećih potpisa.

Pavlović: Radi se o namještaljci

“Potvrdilo se da se radi o namještaljci, fingiranju broja važećih potpisa. Jednostavno nije moguće da je od naših 390.000 potpisa koliko smo ih imali, čak 45.000 nevažećih, što bi značilo da je svaki deveti nevažeći. To je apsolutno nerealno, nemoguće i nije istinito”, kazala je Pavlović na konferenciji za novinare nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević na sjednici Vlade podnio izvješće po kojem prikupljanje potpisa za referendume nije uspjelo.

“Građani ovo neće zaboraviti niti oprostiti jer se radi o namještenim rezultatima. To znamo i po tome što čak da i oduzmemo onoliko koliko bi trebali oduzeti zbog Rijeke, Pule i ostalih gradova, gdje nam je bilo zabranjeno prikupljanje, čak ni tada ne bi bilo dovoljno potpisa. 45.000 krivih potpisa je jednostavno nemoguće”, rekla je Pavlović.

Po njihovu brojanju i proračunu imali su više od 390.000 potpisa, a sami su 13.000 potpisa proglasili nevažećima i došli do onog broja koji su objavili, a to je 377.635.

“Zaista smo se potrudili da sve nevažeće potpise maknemo. Međutim, od 13.000, koliko smo mi procijenili, doći na 45.000 to je jednostavno nemoguće i iz toga je vidljivo da je to namjerno napravljeno. Namjerno je spuštena ta brojka upravo za toliko da čak i ako Ustavni sud uvaži da su potpisi u Rijeci, Puli i drugim gradovima bili onemogućeni, ni tada po Ministarstvu uprave ne bi imali dovoljno potpisa”, kazala je Pavlović.

Inzistirat će, kaže, na uvidu u same potpise.

“Brojeve smo čuli i to nas više ne zanima, želimo vidjeti svaki pojedini potpis koji je proglašen nevažećim i otkud 45.000 nevažećih”, rekla je.

Zalagat će se, kaže, svim mogućim sredstvima da dokažu da imaju dovoljan broj potpisa, “a i građani će, na načine koji su mogući u demokratskom sistemu, izraziti svoje nezadovoljstvo”.

Izvor: Agencije