Hrvatska listu od 15 zemalja proširuje i na BiH

Bilo je 25 slučajeva unosa korona virusa iz Srbije, a samo osam iz Bosne i Hercegovine, kaže Davor Božinović (EPA)

U srijedu bi zemlje Evropske unije trebale otvoriti granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska će tom popisu dodati i Bosnu i Hercegovinu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako je uvoz korona virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije, prenosi Hina.

Ocijenio je da se ne radi o političkoj odluci, vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije.

Izjavio je da se konačni tekst preporuke iz Brisela još očekuje.

“Zbog otvaranja granice s Bosnom i Hercegovinom ne očekujemo dodatne probleme, jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar.

Prednost za ekonomske aktivnosti

Bilo je 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz Bosne i Hercegovine, kazao je on i ocijenio da štabovi u Bosni i Hercegovini, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.

“Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što, uostalom, rastu i u drugim državama Europe. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sustavi nisu preopterećeni,  mislim da je tek jedan respirator u funkciji”, rekao je ministar.

Ponovio je kako je se u ovom razdoblju odlučuju za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. 

Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera te da je “ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je … više respiratornih problema”.

Izvor: Agencije