Hrvatska kupuje vojnu opremu vrijednu 37 miliona eura

Premijer Plenković pohvalio je saradnju MORH-a i domaće vojne industrije (Anadolija)

Uz prisustvo premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar odbrane Damir Krstičević potpisao je sa domaćim proizvođačima vojne opreme ugovore vredne više od 37 miliona evra.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske (MORH) potpisano je 35 ugovora sa 26 hrvatskih kompanija, koje proizvode vojnu opremu.

Premijer Andrej Plenković pohvalio je saradnju MORH-a, Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i domaće odbrambene, izvozno orijentisane industrije.

Istaknuo je kako 400-tinak hrvatskih vojnika, koji su u mirovnim misijama u Afganistanu i koji su potpuno opremljeni hrvatskim proizvodima, na najbolji način promovišu domaću odbrambenu industriju.

“Drago mi je da su svi postupci koji su u smislu javne nabave vođeni prošle godine bili bez oznake tajnosti, što znači da je čitav postupak bio transparentan i otvoren”, rekao je premijer.

Proces nabavke vojnih aviona još traje

Dodao je da proces evaluacije ponuda za nabavku borbenih višenamenskih aviona još traje.

Ministar Damir Krstičević zahvalio se premijeru na podršci, te na povećanju budžeta za MORH i poručio da će budžetska sredstva biti pre svega namenjena poboljšanju standarda hrvatskog vojnika.

“Hrvatski vojnik je u potpunosti i obučen i opremljen i naoružan hrvatskom opremom i naoružanjem”, istakao je ministar.

Krstičević je najavio za mesec dana potpisivanje dodatnih ugovora sa proizvođačima vojne opreme vrednih 26,6 miliona evra, a u 2018. biće potpisani ugovori vredni ukupno 66,6 miliona evra.

Istakao je da MORH domaćim proizvođačima opreme daje reference za učešće na međunarodnim konkursima, čime se potiče izvozna industrija.

Ugovorima koji su potpisani obezbeđuje se nabavka službene, radne i zaštitne odeće, te oficirskih uniformi, usluge ishrane, pranja i čišćenja, dopunskog i osiguranja od nezgode, održavanje aviona i revizija tenka M84, nabavka pušaka, pištolja…

Izvor: Agencije