Hrvatska: Krivična prijava protiv potpredsjednika Sabora

Milijan Brkić
Miljan Brkić je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao elektronsku poštu bivše supruge (Al Jazeera)

Hrvatska je policija u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela “protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba” protiv zamjenika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a) i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića i njegova brata te dvojice osumnjičenika iz afere “SMS” Franje Varge i Blaža Curića, prenosi agencija Hina.

U policijskom priopćenju piše da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Osijeka dovršili “kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana, i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina, te su 15. travnja 2019. godine u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba”.

“Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.”

Presretanje e-pošte bivše supruge

“Osnovanost sumnje u ta kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene na temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s USKOK-om [Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta]”, piše u policijskom priopćenju.

Prema medijskim navodima, Brkić je prošlog tjedna ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao računalnu poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg informatičara Ministarstva unutarnjih poslova Franje Varge, optuženoga u aferi “SMS”.

Uz Brkića je, prema neslužbenim informacijama, osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija, navodno, došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje USKOK u aferi “SMS” tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tom nedjelu.

Karmen Brkić, bivša supruga zamjenika predsjednika HDZ-a, u ponedjeljak je, putem odvjetnika, poslala priopćenje javnosti u kojem ističe kako želi “demantirati neistinite i štetne medijske natpise” nakon što je u medijima objavljeno da je Brkić osumnjičen jer je presretao računalnu poštu, odnosno računalne podatke svoje bivše supruge.

“Ovim obraćanjem želim demantirati neistinite i štetne medijske natpise koji svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu kako bivšem suprugu, tako i čitavoj našoj obitelji. Ovim obraćanjem od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu.”

“Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta sam svjedočila različitim političkim obračunima, iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga, no ovog puta su ovakva sramotna djelovanja i konstrukcije prevršile svaku mjeru dostojanstva i ljudskosti”, kaže se u priopćenju.

Upozorenje za Zdravka Mamića

Državno odvjetništvo je nedavno objavilo da se Brkić ne dovodi u vezu s curenjem informacija vezanih za istragu o elitnoj prostituciji iz 2011. godine, slučaju u kojem je tjednik Nacional prošle godine objavio dokumente koji su, kako su navodili, pokazivali da je Brkić, navodno, napravio teško kazneno djelo jer je 2011. otkrio pripadnicima kriminalne skupine koja se bavila elitnom prostitucijom da su pod policijskom istragom te ju tako bitno otežao i potkopao.

Brkić je tada bio zamjenik ravnatelja policije, a ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, koji će kasnije postati predsjednikom HDZ-a.

Tjednik je objavio taj članak u jeku afere “SMS”, u kojoj je uhićen Brkićev kum Blaž Curić, zbog sumnje da je bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu, osumnjičenog da je radio lažnu SMS-korespondenciju za bivšeg čelnika Nogometnog kluba Dinamo Zdravka Mamića, upozorio da je pod mjerama USKOK-a.

Varga je, kako su tada izvještavali mediji, osumnjičen da je lažirao poruke na mobilnom telefonu o komunikaciji bivšeg državnog tužitelja Dinka Cvitana i suca u procesu protiv Zdravka Mamića.

Izvor: Agencije