Hrvatska: Kreću konsultacije s predsjednicom

Prve konzultacije sa čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor, koje će se u srijedu održati kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, neće donijeti novog mandatara.

Relativnom pobjedniku, Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koja ima 61 zastupnika, nedostaje još 15. S Mostom još pregovaraju o sastavu nove vlade, a razgovore vode i s manjinama.

Program vlade još nije poznat, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, budući mandatar, jutros je potvrdio da će vlada imati četitri potpredsjednika, dva više nego prošla.

HDZ i Most dan prije konzultacija usuglašavali su suradnju. Most svoje potpise HDZ-ovom mandataru, kažu, još neće dati.

Plenković neće tražiti povjerenje prije dogovora

“Sad još ima puno toga za razgovarati, u ovom trenutku mislim da je to rano”, rekao je Tomislav Panenić iz Mosta, ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi.

Nije za potpise zastupnika izabranih na njihovoj listi, koje je HDZ počeo je prikupljati još jučer.

Unatoč tome, Plenković tvrdi da od predsjednice neće tražiti povjerenje za sastav vlade dok se ne dogovore svi uvjeti suradnje s partnerima.

“Očekujem da ćemo se približiti u sva tri cilja, dakle sedam točaka, program vlade i naravno ustroj vlade, a sutra idermo na inicijalne konzultacije i nakon toga ćemo, vjerujemo, u ustavnim rokovima dogovoriti i čitav paket”, rekao je Plenković.

A osim s Mostovih trenutačno 13, pregovaraju i s osam manjinskih zastupnika. Iako su se bilateralno s njima trebali sastati tijekom dana, poziv za nastavkom razgovora stigao je za srijedu ujutro, prije konzultacija.

“Najvjerojatnije ćemo postići sporazum, ali ćemo ga postići kasnije, najvjerojatnije. A moguće i sutra ujutro. Znate, neki put i inače ti pregovori traju i traju i onda se u pet minuta sve zavšava”, kaže Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine.

Tako brzo okrenulo se i mišljenje Hrvatske seljačke stranke, koja je na izbore izašla s lijevom Narodnom koalicijom, a onda nakon izbora pod pritiskom desne struje u stranci, vladi su odlučili dati 100 dana mira.

No, kažu, ostaju oporba. Ipak žele izbjeći dati i fizičke potpise za HDZ.

“Vidjet ćemo da li će to uopće biti potrebno, ali to prepuštamo njima. Mislim da neće biti potrebno”, kaže Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Narodna koalicija više ne postoji

“Očekujem da ćemo imati dovoljno potpisa i bez njih, a njihovi su potpisi dobrodošli za stabilnost vlade i naravno daju onda mandataru u tim prvim danima. Kada se radi o dobivanju povjerenja to može biti vrlo korisno”, kaže Plenković.

Zbog odluke HSS-a da za početak podržati vladu, Narodna koalicija više ne postoji, tvrde stranke koje je okupljala. Pa na konzultacije dolaze odvojeno.

Zanimljivo, Socijaldemokratsku partiju će predstavljati visoki članovi stranke, no bez Zorana Milanović koji je, iako se na skorim stranačkim izborima neće natjecati, i dalje aktualni predsjednik stranke.

Izvor: Al Jazeera