Hrvatska: Koriste funkcije u izborne svrhe

Kampanja za izvanredne izbore u Hrvatskoj ponovno je otvorila pitanje – koriste li ministri, gradonačelnici i načelnici općina službena putovanja, događanja i otvaranje raznih radova u izborne svrhe?

Al Jazeerina ekipa pratila je zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u obilasku uređenja gradskog parka. Poziv da poprate tu gradonačelničku obvezu medijima je, osim njegova ureda, poslala i Bandićeva stranka, s kojom izlazi na predstojeće parlamentarne izbore.

Novinarima za dolazak stranka je ponudila i organizirani prijevoz.

Na upit Al Jazeerine reporterke Ane Mlinarić je li dolazak na radove uređenja parka iskorištavanje gradonačelničke funkcije u izborne svrhe, Bandić je prvo odgovorio kako ne razumije pitanje.

Tek na inzistiranje, ipak je odgovorio: “Kada se bude zabranilo kandidirati za gradonačelnika i kada budete dekret mogli donijeti da ja nisam gradonačelnik, onda neće biti u redu”.

Nema sankcija jer nije prekršen zakon

S Bandićevim stavom ne slažu se institucije. Prekršio je pravilo jednakosti kod predstavljanja u izbornoj kampanji, kažu u Etičkom povjerenstvu Republike Hrvatske.

“Etičko povjerenstvo smatra da je takvo postupanje sudionika izbora, u ovom slučaju stranke ‘Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti’, protivno Izbornom etičkom kodeksu… Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave niti događanja organizirana od strane tijela vlasti na svim razinama”, navedeno je u njihovom odgovoru.

No, riječ je tek o tijelu koje daje etičke smjernice.

“Tijelo koje nadzire provedbu kampanje i koje jedino može izreći konkretne sankcije je Državno izborno povjerenstvo. U ovom slučaju, kažu nam, neće postupati, jer nije prekršen zakon, već etički kodeks”, javila je Mlinarić.

Provjera ima li sukoba interesa

Na upit Al Jazeere o konkretnom slučaju, reagiralo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Kažu da će razmotriti ima li temelja za pokretanje postupka.

“Povjerenstvo će prikupiti sve što nam je potrebno, a to znači da ćemo sve detalje organizacije ovih događaja i to kako se u njima ponio dužnosnik Milan Bandić provjeriti i utvrditi i o tome raspravljati na javnoj sjednici”, potvrdila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Sankcija za iskorištavanje dužnosničkih pozicija za vlastitu promidžbu u izbornim kampanjama do sada nije bilo. No, takvi slučajevi, kažu u GONG-u, nisu rijetkost.

“Praksa je u Hrvatskoj, nažalost, drugačija. Od svečanih otvaranja dizala i polaganja kamena temeljaca za ‘fantomske’ građevine, pa do raznih lokalnih intervencija, obnova i popravaka, ne biraju se sredstva predizborne promidžbe u okviru ovlasti onih koji se na izborima kandidiraju. Takva praksa osobito je česta pred lokalne izbore”, kažu u GONG-u.

Sreće se takva praksa i pred parlamentarne izbore, a o nužnosti odvajanja dužnosničkih od kampanjskih obveza razgovaralo se i pred prošle predsjedničke izbore.

Izvor: Al Jazeera