Hrvatska: Kitarović obećava promjene

Posljednja je sedmica predsjedničke kampanje uoči nedeljnih izbora u Hrvatskoj.

U prvom krugu je tijesnu pobjedu odnio aktuelni predsjednik Ivo Josipović nad protivkandidatkinjom iz najjače opozicione stranke, HDZ-a.

Kolinda Grabar Kitarović kaže da je do sada, u kratkoj kampanji, prešla više od 30 hiljada kilometara i potrošila nešto više od 513 hiljada eura.

Želi da postane predsjednica koja će, poručuje, omogućiti snažan zaokret od Hrvatske danas.

Prva predsjednica države

Odlučna je, kaže, postati prva predsjednica Hrvatske, a u  drugom krugu poraziti aktualnog predsjednika Ivu Josipovića.

„Oprostite što kasnimo malo. Jer svugdje gdje idemo ljudi nas zadrže puno duže nego što smo planirali”, kazala je Kitarović.

Kampanju je započela u rodnome mjestu Grobniku nedaleko od Rijeke.

Magistrica međunarodnih odnosa, devedesetih se učlanjuje u tada vladajući HDZ.

Postaje ministrica vanjskih poslova u vladi Ive Sanadera, a tu poziciju napušta pet godina kasnije zbog, kaže, neslaganja s načinom na koji je vodio državu i stranku.

Odlazi na mjesto hrvatske veleposlanice u Washington, a 2011. imenovana je pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a.

Posao nije napustila, nego je zamrznula status zbog predsjedničke kampanje, što je javnosti prešutjela i naknadno se ispričala.

 „Prvi krug izbora je pokazao da je kandidatkinja koja rezonira s dobrim dijelom biračkog tijela u RH. Obrazovana je, mlada, govori strane jezike, kandidatkinja je koja zapravo može parirati lijevim kandidatima koji su na svim prijašnjim izborima bili u nekoj mjeri intelektualniji od desnih”, tvrdi politički analitičar Darijo Čerepinko.

Obnoviti zajedništvo

A ona se desnog, u kampanji, odriče, a kaže bit će predsjednica svih građana.

 „Od 11. siječnja nema podjela, nema naših i njihovih, svi smo mi jedno i obnovit ćemo zajedništvo iz 90ih godina, ono pod čim nas je vodio naš prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i povest ćemo HR u blagostanje”, ističe Kitarović.

Odbacuje kritike kako je marioneta i stranački igrač predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

 „Ono što je bio problem i što je njezin najveći uteg je to što se pokazalo se u izbornoj noići, to što je Karamarsko govorio iza nje. Zadnji govornik je onaj čija je riječ teža i zapravo je Kolinda sama sebi skočila u usta jer se pokazala kao netko tko sluša i cijeni svog predsjednika. Dakle može se pozicionirati kao lutka na koncu”, zaključio je Darijo Čerepinko.

„Grabar Kitarović odgovara kako će slušati samo birače i da je upravo ona njihov glas te nastavlja obilaziti Hrvatsku jer do kraja kampanje ostala su samo četiri dana“, izvjestila je Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera