Hrvatska: Kiša pomogla gasiteljima požara kod Podstrane

Požar, Vatrogasac
Jaka bura otežava gašenje, bili su pozvani kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći (EPA)

Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane, no kiša koja je jutros nešto poslije 7:00 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane kod Omiša, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivana Kovačevića.

Na terenu su i 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja te vojnici.

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske, njih 98, poslani su u petak ujutro na ispomoć vatrogascima na požarišta na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Odobreno je i angažiranje četiri kanadera, koji će se angažirati ovisno o meteorološkim uvjetima, a u pripravnosti se nalazi i jedan helikopter MI-8MTV, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Plamenovi visoki do 10 metara

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći  s četvrtka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima.

Dodali su kako je požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara.

Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su bili visine i do desetak metara.

Vatra je buknula u 20:10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Kuće nisu ugrožene

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, gdje nema stambenih objekata.

Kuće u Krilu Jesenice nisu ugrožene.

Glavni županijski splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izvijestio je sinoć da se vatrogasne snage raspoređuju u smjeru Gornje Podstrane kako bi formirale liniju obrane i spriječile daljnje širenje vatrene stihije.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog ovog je požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša.

Izvor: Agencije