Hrvatska: Još trideset osuđenih u aferi Hipokrat

Prva grupa ljekara u ovom slučaju nagodila se još u aprilu prošle godine (Pixsell)

U posljednjoj od niza nagodbi sa hrvatskim tužilaštvom u aferi Hipokrat na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeno je još 30-ak ljekara opće prakse i radnika kompanije Farmal, koja je prema tvrdnjama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podmićivala ljekare kako bi pacijentima propisivali njihove proizvode.

Većina osuđenih koji su prethodno priznali optužbe USKOK-a dobila je uglavnom uvjetne kazne, ali neki su kažnjeni novčano ili će umjesto zatvora raditi za opće dobro.

Među osuđenima je i bivša finansijska direktorica Farmala Jasna Majhen.

Najmasovnija optužnica

Prva grupa ljekara u ovom slučaju nagodila se još u aprilu prošle godine, a riječ je o najmasovnijoj optužnici u historiji hrvatskog pravosuđa sa čak 365 optuženih zbog primanja i davanja mita, zloupotrebe položaja i ovlasti te poticanja na ta nedjela.

Tada su ljekari uz uvjetne kazne osuđeni na povrat novca koji su primili od farmaceutske kompanije za koju se tokom istrage otkrilo da je na mito trošila blizu 1.840,666 eura godišnje.

Iako su mediji pisali da je u koruptivni lanac bilo uključeno više od 500 ljekara, u optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana 2013. optuženo je 335 ljekara porodične medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska kompanija kao pravna osoba.

Optužnicom su obuhvaćeni samo ljekari za koje tužilaštvo sumnja da su primili novac ili bonove, dok nisu optuženi oni koji su Farmalove lijekove propisivali zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa.

Glavni optuženik je predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi za kojega USKOK tvrdi da je sa još četvero direktora te kompanije od 2009. do 12. oktobra 2012. radi što veće prodaje lijekova organizirao povezivanje većeg broja ljekara na području Hrvatske koji su primali mito.

Izvor: Agencije