Hrvatska još čeka teme oko kojih će svi ‘gristi’

Davor Bernardić, Andrej Plenković
Iako se često nagađa o 'velikoj koaliciji' HDZ-a i SDP-a, oba 'tabora' i sada odbacuju tu mogućnost (Patrik Macek / PIXSELL)

U Hrvatskoj sve češće politički obračuni istiskuju dvije goruće teme posljednjih mjeseci – korona virus i potres u Zagrebu, a razlog su parlamentarni izbori. Hrvatska demokratska zajednica predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem traži novu pobjedu nad lijevim blokom, Restart koalicijom koju predvodi Socijaldemokratska partija sa svojim predsjednikom Davorom Bernardićem.

Predsjednik Zoran Milanović, koji je na predsjedničkim izborima bio SDP-ov kandidat, kaže da je neutralan u kampanji koja slijedi, no nekim istupima dodatno ‘začinjava’ pretkampanju.

U priču se uplela i stranka Domovinski pokret Miroslava Škore – bivši predsjednički kandidat, kao i Most, nesmiljeno udara po HDZ-u računajući na preuzimanje glasova desnog biračkog tijela.

‘A gdje si ti bio 91.’

Prozivke na osobnim razinama poput notornog ‘a gdje si ti bio 91.'i druge mogu se čuti i na svim relacijama, HDZ inzistira da ne namjerava koalirati sa Škorom, posve odbacuje suradnju sa SDP-om koji uzvraća iste poruke, dok je opcija HDZ-a s Mostom nakon čak dva debakla teško zamisliva.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić kaže da, kao i uvijek u pretkampanjama, dominantan prostor zauzimaju afere i negativnosti vezane uz političare.

Moguće iznenađenje ljevice u Zagrebu

Iznenađenje bi, ističe Mamić, mogla biti ujedinjena ljevica u Zagrebu koja se ‘brendirala’ na aktivnom oporbenom djelovanju protiv gradonačelnika Milana Bandića opterećenog optužnicama, aferama i optužbama za nedjelovanje nakon potresa. Ljevici ovdje, smatra, ide na ruku i velik broj birača.

Uspješna borba protiv virusa spominjala se kao jedan od aduta HDZ-a , no rad Stožera civilne zaštite, kaže, sada je već potrošen kapital.

“Građani su opterećeni brigama vezano uz egzistenciju, turistička sezona će značajno podbaciti, a znamo da je jako puno ljudi živjelo od turističke djelatnosti, ne samo na obali, već i u unutrašnjosti. Teme vezane uz gospodarstvo i što nas čeka dalje ono su što zanima građane i tu za sada ne vidimo konkretne odgovore HDZ-a, iako su mjere za gospodarstvo uslijed korona krize bile dobre i pravovremene”.

Restart koalicija predstavila je svoj program, dok će HDZ to tek učiniti. No, programi su ionako, navodi, većinom kompilacija želja, a ne nešto provedivo.

“To je zapravo najveći problem neopredijeljenim biračima, jer oni koji glasaju za dva velika bloka, imaju izgrađen odnos s određenom opcijom i nisu pretjerano zainteresirani za izborne programe. Ako uzmemo u obzir da je to oko 40 posto biračkog tijela, ostali traže neku drugu politiku ili temu”, kaže Mamić.

Na ovim se izborima krajnje desno pozicionirala, kako kaže, protestna stranka Miroslava Škore, koja pokušava nametnuti i teme koje se tiču gospodarstva, no primarno se ipak bavi prošlošću i smatra da zbog pozicioniranja krajnje desno neće dobiti protestne glasove, dok je na centru više stranaka, ali tu su taštine izraženije od zajedničkog interesa.

Vlast najbolje ‘ljepilo’

Kada je u pitanju ‘velika koalicija’ HDZ-a i SDP-a o kojoj se uoči posljednjih nekoliko izbora uvijek nagađa, oba ‘tabora’ i sada odbacuju tu mogućnost. Ipak, Mamić ističe da je vlast najbolje ‘ljepilo’.

“Nakon izbora sve je moguće pa tako ne treba isključiti ni veliku koaliciju. O tome za sada ni jedna opcija neće govoriti, što je razumljivo jer se to uoči izbora zasigurno ne bi svidjelo njihovim biračima koji su čvrsto podijeljeni”.

Tu je i Milan Bandić, koji je sa svojim zastupnicima u Hrvatskom saboru bio vrlo dragocjen Andreju Plenkoviću za održavanje većine. Ipak, smatra da on na ovim izborima nema šansi.

“Ne vidim niti jednu opciju kojoj bi suradnja s Milanom Bandićem donijela išta dobro, naprotiv, već se potvrdilo kako svakome suradnja s njime nanosi štetu”.

Kada je u pitanju predsjednik Milanović, ističe da premijer više polemizira s njim nego s formalnim šefom oporbe Bernardićem koji je, bez obzira što mu, kako kaže, nedostaje liderskog potencijala, legitimno izabran predsjednik velike stranke čiji su birači vjerni stranci i podržat će je bez obzira imaju li ili ne rezerve prema njezinom šefu.

“To možemo nazvati nadmetanjem na osobnoj razini. Što se tiče utjecaja, predsjednik Milanović je važan politički čimbenik, izabran od većine građana. On je ujedno i političar koji ima najveću popularnost i zasigurno ne možemo zanemariti njegov utjecaj”, zaključuje Mamić.

Analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, pak, vjeruje da će se nametnuti tema brzog izlaska iz krize i povjerenja u lidere.  Ako uspije nametnuti tu temu, smatra, Plenković i bi mogao biti u prednosti.

Birači traže nove teme

“Jer je dosad uspješno riješio niz kriza od Agrokora do pandemije. Tu je naravno i pitanje rješavanja posljedica potresa u Zagrebu, toliko spominjanje reforme, ali i insistiranje na čistim rukama – borbi protiv korupcije”, kaže Macan.

S druge strane, Restart koalicija ima izazov s kime sastaviti vladu ako ostvari dobar rezultat, a imaju, kaže, šanse biti čak i prvi, što ovisi o suradnji s partnerima i manjinama.

Sudar s realnošću

Po pitanju korona krize, Stožer je, kaže Bartolović, startao dobro, no pokazalo se da su pri donošenju epidemioloških odluka pogodovali vladajućoj politici, no ipak ne podcjenjuje njihov učinak tijekom krize – dio birača ih, navodi, smatra herojima i honorirati će njihovu borbu.

No, izborni pobjednik, kaže, može računati tek na relativnu, ne na apsolutnu većinu, a kada se objave prvi rezultati dolazi do sudara s realnošću bez obzira na to što je izrečeno u kampanji i kreće licitiranje ponudama – svakakve su kombinacije moguće.

“Treba očekivati tvrde pregovore i puno ustupaka, tko god ih bude vodio. Velika koalicija mi se čini najmanje izvjesnom opcijom jer bi to bilo pogubno po obje stranke”.

Škoro će, ističe, HDZ-u sigurno uzeti dio glasova i to onih kojima je Plenkovićeva politika previše ‘lijeva’, pa ipak sadašnje negativne izjave na obje strane ne znače nemogućnost postizborne koalicije.

“HDZ-u je nešto lakše raditi kombinacije jer se očekuje da bi se mogao prije dogovoriti sa Škorom. Ne bih isključio mogućnost i ponovljenih izbora ako ne dođe do dogovora. SDP-u trebaju partneri na ljevici, no oni bi im mogli i otkinuti dio mandata prije svega u Zagrebu, pa i Splitu”.

Kako mjere popuštaju, smatra da borba protiv virusa neće biti presudna i sve će ovisiti o kampanji, odnosno koliko će HDZ uspješno podsjetiti birače na taj uspjeh.

“Birači traže nove teme. Tipa, dobra reakcija na ‘aferu Rimac’ može dapače lansirati HDZ dalje, umjesto da mu našteti, ako Plenković iskoristi priliku da se riješi svih starih kompromitiranih kadrova”.

Pitanje ‘velike koalicije’

Kada se  govori o ‘velikoj koaliciji’, kaže da je moguća i vlada nacionalnog jedinstva sa ciljem da se donesu krizne mjere i da se potom ponovno raspišu izbori, ukoliko manji partneri budu imali velike apetite.

“Škoro će moći birati, izjavio je da može i s HDZ-om i SDP-om, ako se ne varam – što je malo zbunjujuće za njegove birače na krajnjoj desnici. Po svim računicama, za minimalnu većinu bi moglo nedostajati šest do deset mandata, ovisno o rezultatima, i njih će se pokušati skupiti prije svega kod Škore. Most nitko ne želi za partnera, a i pitanje je hoće li proći u mjeri kojoj su očekivali, sada kad se Željko Kerum uključio”.

S druge strane, Milan Bandić ovisi o dogovoru manjih stranaka u Zagrebu i ako one nastupe sa zajedničkim listama, Bandić je, smatra, prošlost. U suprotnom, otvara mu se prilika da se oporavi.

“Ja stalno govorim da se na ovim parlamentarim izborima lomi pobjeda u Zagrebu na lokalnim izborima u svibnju. Bandić će imati jako težak zadatak proći u 2. izbornoj jedinici”.

Predsjednik Milanović u svemu tome se, navodi, drži Ustava, no tome uvijek doda još koju riječ i postupak viška. Smatra da je za sada neizravno pomagao Plenkoviću.

“Dok je Plenkovića kranja desnica gurala lijevo, Milanović ga je uredno vratio u desni centar u kojem on brani Domovinski rat, novi/stari Dan državnosti i tako mu pomaže sačuvati glasove na desnici. Ne mora sve biti nužno promišljeno i planirano”, zaključuje Macan.

Forsiranje tema

Novinarka Sandra Bartolović kaže da trenutačno svaka stranka ili koalicija forsira teme za koje vjeruju da im daju snagu ili da će njima privući birače te se nisu još iskristalizirale jasne teme oko kojih će svi ‘gristi’.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“HDZ se hvali onime što smatra postignućima svoje Vlade, nastojeći u drugi plan potisnuti korupcijske afere i donekle vrluda oko ideoloških tema jer ono što je milo uhu njihova biračka tijela nije sasvim u skladu s proklamiranim europejstvom Andreja Plenkovića. SDP koji predvodi Restart koaliciju udara po HDZ-ovoj korupciji, izostanku Vladinih reformi i nudi svoj ekonomski program koji je još uvijek u sferi popisa lijepih želja”, kaže Bartolović.

Istovremeno, iz javnih nastupa čelnika Škorine stranke, navodi, jasno je da će napadati HDZ zbog korupcije i neučinkovitosti, ali i gubitak državnog suvereniteta, pri čemu naglašava da u Hrvatskoj predizborni programi, posebno ekonomski aspekt, još uvijek manjim dijelom sudjeluju u donošenju odluke birača.

Teško je, navodi, očekivati iznenađenja, ali je izvjesno da će grupacije desno od HDZ-a i lijevo od SDP-a odnijeti dio glasova koji mogu biti presudni.

Pritom, kaže, Restart koalicija ima onoliko šanse koliko uspije animirati svoje biračko tijelo, no SDP je duboko podijeljena stranka i bit će potrebni pojačani napori za uvjeravanje razočaranih lijevih birača.

“Bernardiću se osporavaju liderske sposobnosti, prigovara mu se neuvjerljivost, nekarizmatičnost i očekuje se da će Plenković pokušati personalizirati kampanju i svesti je na duel njih dvojice, uvjeren da je u izravnom srazu superiorniji”.

Milan Bandić i Plenkovićeva distanca

Milan Bandić, pak, ozbiljno je, kaže, nagrižen aferama i njegova je politička karijera na silaznoj putanji te je vidljivo Plenkovićevo distanciranje.

“Na prošlima je osvojio samo jedan mandat, a u jednom trenutku je u klubu imao i 13 ‘žetončića’ koje je ‘pokupovao’. Loše je odreagirao na potres u Zagrebu zbog čega bi ga mogla sustići kazna na izborima, a dobio je napokon i ozbiljnu oporbu u lijevoj platformi Možemo. Uspije li izboriti ulazak u parlament, Plenković će, bude li mandatar, sve dok bude bilo moguće, vjerojatno izbjegavati Bandića zbog izrazito negativne percepcije koju sa sobom nosi”. 

Kad je u pitanju uloga predsjednika, kaže kako ne treba očekivati da će Milanović posebno ‘dati ruke’ SDP-u u kampanji.

Bernardiću, zaključuje, vjerojatno neće ni diskretno pomagati jer današnji SDP nije onakav kakvim ga Milanović želi –  i u predsjedničkoj se kampanji, navodi, vidljivo distancirao i od Bernardića i od SDP-a.

Izvor: Al Jazeera