Hrvatska jedva do pobjede nad Poljskom

Hrvatsku je do pobjede nad Poljskom predvodio Bojan Bogdanović (EPA)

Za reprezentacije u skupinama A i B na Europskom prvenstvu za košarkaše, koje se igra u Sloveniji, dan je odmora, dok su na terene u Celju i Kopru, u trećem kolu, izašle ekipe iz preostale dvije skupine.

Nakon poraza od domaćina, branitelj naslova – Španjolska je bila na popravnom ispitu, no u duelu sa Češkom opravdala je ulogu favorita i slavila sa 60:39 (18:7, 15:8, 14:12 i 13:2).

Najbolji učinak u redovima Španjolaca imao je Rudy Fernandez, upisavši 14 poena i osam skokova te četiri ukradene lopte, dok je Marc Gasol bio najbolji skakač s 10 pokupljenih lopti. Doduše, dao je samo jedan koš iz igre.

Česi su odigrali očajno u napadu, posebno u prvoj i posljednjoj četvrtini kad su postigli tek sedam, odnosno očajna dva poena, pa su im i najbolji strijelci bili Pavel Pumprla i Jan Vesely sa samo sedam poena. Vesely je, doduše, imao dvostruko više skokova – čak 14.

Rusi zamrznuti na –19

U skupini D, koja se igra u Kopru, Rusija je nakon dva poraza pokušala doći do prve pobjede u susretu sa Švedskom, no nije u tome uspjela.

Zapravo, poprilično se obrukala jer su Šveđani, nakon što su pretrpjeli dva teška poraza u prva dva kola, pobijedili favorizirane Ruse sa 81:62 (18:15, 16:14, 18:16 i 29:17).

U švedskoj reprezentaciji najbolju je ulogu odigrao Jonas Jerebko, zabilježivši „double-double“ učinak – 22 poena i 13 skokova. Tri poena više od njega postigao je Jeffery Taylor.

Kod Rusa, Aleksey Shved postigao 15 poena, a Evgeniy Valiev bio je najbolji skakač sa šest skokova.

Šanse Rusije za prolaz u drugi krug, nakon ovog poraza, svedene su na teoriju.

Poljaci zamalo dostigli prednost

Kad je skupina C u pitanju, Hrvatska je, ohrabrena tijesnom pobjedom protiv Gruzije, uspjela pobijediti Poljske, reprezentaciju kojoj je to i treći poraz u tri utakmice.

Hrvatska je cijelu utakmicu vodila, u jednom trenutku i 20 razlike, no u nastavku su pali u igri i popustili te na dvije minute do kraja dozvolili Poljacima da stignu na pola koša razlike. Na kraju je ipak bilo 74:70 (24:12, 17:20. 21:17 i 12:21) za Hrvatsku.

“Mi ne bi bili mi kada ne bismo napravili iz gotovog veresiju. Na kraju nije lagano dobiti utakmicu kada se ispusti prednost od 20 koševa razlike. Potrošili smo više energije nego što smo trebali danas, ali smatram da sutra protiv Slovenije ipak možemo napraviti dobru utakmicu”, rekao je Repeša.

Najbolji pojedinac u hrvatskim redovima bio je Bojan Bogdanović, postigavši 23 poena i zabilježivši šest skokova, dok je kod Poljaka Michal Ignerski imao dvostruki dvocifreni učinak – 22 poena i 12 skokova.

U skupini D, Italija je svladala Finsku sa 62:44 (14:17, 17:9, 15:8 i 16:10) te tako ubilježila i treću pobjedu na turniru te posve sigurno osigurala prolaz u idući krug.

Talijansku reprezentaciju do pobjede je vodio Lugi Datome koji je uz 10 poena i osam skokova imao i četiri asistencije, dok se iz finskog „sivila“ izdvaja Sasu Salin sa osam poena i šest skokova.

Turci upisali i treći poraz

Slovenski reprezentativci u duelu protiv Gruzije uspjeli su, uz potporu punih tribina u Celju, doći i do treće pobjede te tako osigurali drugi krug natjecanja – bilo je 72:68 (13:19, 31:13, 10:14 i 18:22).

Najučinkovitiji u redovima pobjednika bio je Domen Lorbek s 18 poena, te braća Zoran i Goran Dragić s 12, odnosno 11 postignutih poena, dok je Boštjan Nachbar imao devet skokova. Sjajnu večer u dresu gruzijske reprezentacije imao je Viktor Sanikidze, postigavši 17 poena i 13 skokova, no to nije bilo dovoljno za pobjedu njegove ekipe.

Treći poraz na turniru upisala je Turska, a izabranici Bogdana Tanjevića “isprašeni” su od Grčke s 23 razlike – 84:61 (21:16, 20:19, 23:14 i 20:12).

Grke su do trijumfa predvodili Yannis Bourousis, koji je postigao 21 poen, Nikos Zisis s 11 asistencija te Kostas Kaimakoglou sa šest skokova. Kod Turaka su se izdvajali tek Ersan Ilyasova sa 13 poena i Kerem Gonlum s osam skokova i isto toliko poena.

Nakon prve faze po skupinama ekipe koje ostvare prolaz među 12 najboljih na Eurobasketu sele se u ljubljanske Stožice.

Izvor: Al Jazeera