Hrvatska je u ‘ratu’ koji niko ne vidi

Andrej Plenković
Ne razumijete kontekst, drži premijer lekcije opoziciji, medijima i Kolindi Grabar Kitarović, ali sve ostaje na sramežljivim aluzijama, bez ijedne činjenice koja bi potkrijepila rusku informacijsku agresiju, piše autor (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak navečer obznanio je građanima da se nalazimo u „hibridnom medijskom ratu u kojem sudjeluje mnogo aktera“: Učinio je to u usputnom intervjuu za Hrvatsku televiziju, stojeći pred ulazom u neki luksuzni hotel u Malom Lošinju, učinio je to kao da izgovara nešto sasvim nevažno i uobičajeno, a novinaru, naravno, nije palo na pamet da premijeru postavi neka logična potpitanja. Na primjer: tko ratuje protiv Hrvatske, tko su saveznici našeg neprijatelja, tko je na našoj strani, odnosno na čijoj smo mi strani, ima li pete kolone u našim redovima, kakve nam pogibelji prijete i zbog čega se, pobogu, uopće ratuje?

Ništa se od premijera, međutim, nije doznalo, osim da se nalazimo u ratu i da se taj rat vodi putem medija, što bi trebalo podrazumijevati učešće nekih ovdašnjih novinarskih kuća i novinara u antidržavnoj ujdurmi. „Pratite malo u komunikacijskom prostoru od koga, kada, u kojem trenutku kakve političke poruke ili teze su plasirane u javnost. Onda vam je sasvim jasno zbog čega sam koristio tu kategoriju. Mislim da je to nešto s čime su suočene i vlade u drugim zemljama, s čime je suočena i Hrvatska“, dodao je premijer dan kasnije, u petak, ali opet je sve ostalo na aluzijama, i to opasnim aluzijama jer se iz ovih riječi ponajprije može zaključiti to da su svi koji u javnosti plasiraju poruke nesimpatične Plenkoviću sudionici hibridnog rata protiv Hrvatske.

Pomoć u suzbijanju propagande

Tek potom – iz onoga da su s nečim sličnim suočene „i vlade u drugim zemljama“ – da se, uz dosta napora i upućenosti, razabrati kako je premijer mislio na rusko informacijsko širenje vlastitog utjecaja u područjima koja su Vladimiru Putinu geostrateški zanimljiva. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, uostalom, ovih je dana, zajedno s ministarstvima još sedam država EU, tajno pisalo visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini i zatražilo pomoć u suzbijanju ruske propagande, koja cilja na to da se „generira nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditira EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i da se smanji naše jedinstvo“.

Evo konteksta Plenkovićeve objave da smo u ratu. Novinari Jutarnjeg lista otkrili su ugovor o tzv. roll-up kreditu između posrnulog koncerna Agrokor i američkog strvinarskog fonda Knighthead. Iz ugovora proizlazi da rečeni fond – koji se jeftino domogao velike količine Agrokorovih obveznica, pa time dobio i iskoristio priliku za naplatu istih tih obveznica po nominalnoj vrijednosti, uz uvjet da Agrokoru isporuči novi kredit u iznosu „starog“ duga – ima ključnu ulogu u donošenju svih važnih odluka i da ima pravo odmah i u cijelosti naplatiti svoj kredit aktiviranjem jamstava, ako Vlada odluči smijeniti svog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka, imenom i prezimenom.

Knighthead to, naravno, i ne mora učiniti, ako mu bude po ukusu eventualni Ramljakov nasljednik, ali ima pravo na takav postupak. U kombinaciji s informacijama da je Ramljak bio povezan s ljudima iz Knightheada puno prije nego što je imenovan za državnog upravitelja u Agrokoru, priča o pogodovanju američkom strvinarskom fondu u odnosu na ostale vjerovnike koncerna – naročito u odnosu na rusku Sberbanku koja je u firmu Ivice Todorića usula više od milijardu eura kredita – dobiva vrlo realne obrise.

Proruski agneti

Knighthead vjeruje lično Ramljaku, a ne Plenkovićevoj vladi i hrvatskom pravnom sistemu, a američki financijaši za to sigurno imaju dobre razloge. Vlada zasad i ne pomišlja na smjenu svog povjerenika, premda bi to bio jedini logičan potez: ne pomišljaju zato što je riječ o čovjeku koji realizira i njihove interese ili zato što se naprosto boje da će Knighthead u tom slučaju aktivirati naplatu nekoliko stotina milijuna eura kredita.

Obrisi muljaže postanu još izoštreniji kad se doda premijerovo i HDZ-ovo neobranjivo protivljenje djelovanju parlamentarnog istražnog povjerenstva o Agrokoru i ulaženje u sukob s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović oko tog pitanja, a predsjednica je nedavno bila u službenom posjetu Moskvi i ondje razgovarala o Agrokoru, te optužba šefa HDZ-ovog parlamentarnog Kluba zastupnika Branka Bačića na račun opozicije da radi za Ruse i Todorića. To znači da opozicija radi protiv Hrvatske. I valjda protiv Amerikanaca, čiji je aktualni predsjednik, po svemu sudeći, izabran uz rusku pomoć. A na sve to onda dođe i intervju Igora Sečina, predsjednika uprave ruskog naftnog giganta Rosnjefta, da mu je jako zanimljiva ideja o preuzimanju hrvatsko-mađarske Ine.

Antidržavna urotnička rabota

Andrej Plenković i njegov HDZ smislili su, dakle, obrambeni plan koji se sastoji u tome da se svakoga tko propituje i istražuje vladine poteze u upravljanju Agrokorom diskvalificira etiketom proruskog agenta u hibridnom ratu. Ne razumijete kontekst, drži premijer lekcije opoziciji, medijima i Kolindi Grabar Kitarović, ali sve ostaje na sramežljivim aluzijama, bez ijedne činjenice koja bi potkrijepila rusku informacijsku agresiju na ovu zemlju. Što to Rusi poduzimaju i kako? Kakve dezinformacije plasiraju i preko koga? Tko je sve u toj ruskoj mreži i zašto? Ništa od toga, ali i to ništa trebalo bi biti dovoljno da povjerujemo da smo u ratu.

Hrvatski premijer pokušava kritiku osujetiti njezinim premještanjem u sferu antidržavne urotničke rabote. Premijer pokušava floskulama uvjeriti Hrvatsku da je u ratu – samo što taj rat, eto, nitko ne vidi, a onaj tko navodno vidi ne želi kazati što vidi – pa pod krinkom izvanrednog stanja i izvanredne uprave u Agrokoru činiti što god hoće. Baš kao što je nedavno poručio opozicijskim zastupnicima u Saboru.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera