Hrvatska iz obnovljivih izvora dobiva skoro trećinu energije

Hidroenergija
Od obnovljivih izvora, u Hrvatskoj je najviše zastupljena hidroenergija (Al Jazeera)

Udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2018. godine je iznosio 28 posto, pokazuju podaci Eurostata, čime ta zemlja spada među zemlje Europske unije koje su premašile propisanu razinu za 2020. godinu.

Postavljeni cilj za Hrvatsku bio je 20 posto, ali je još 2004. godine on u toj zemlji iznosio 23,4 odsto, prenosi agencija Tanjug hrvatski portal Novac.

Kako je pojašnjava, udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU-a posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima.

U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije, konstatira portal.

U Hrvatskoj najzastupljenija hidroenergija

U odnosu na 2017. godinu, udio obnovljivih izvora u 2018. povećan je za 0,7 postotnih poena, ali je manji nego 2015. kada je iznosio 29 posto, što pokazuje da posljednjih godina nije bilo nekih pomaka, prenosi agencija.

Među obnovljive izvore energije spadaju energija vjetra, sunčeva energija, biomasa, toplinska energija Zemljine unutrašnjosti, geotermalna energija, kao i snaga vode.

Od tih izvora, u Hrvatskoj je najviše zastupljena hidroenergija.

Povećanje udjela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva.

Na razini EU-a udio energije dobivene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18 posto, što je povećanje za pola postotnog poena u odnosu na godinu prije.

U usporedbi sa 2004. udio je više nego udvostručen, sa tadašnjih 8,5 posto, dok postavljeni cilj za ovu godinu iznosi 20 posto.

Gotovo svaka treća zemlja u EU-u već je dostigla obvezujuće ciljeve ili ih je premašila.

Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Kipar, Finska i Švedska.

Najlošije Holandija i Francuska

Najveći udio obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2018. imala je Švedska, 54,6 posto, a slijede Finska sa 41,2 posto, Litva sa 40,3 Danska sa 36,1 i Austrija sa 33,4 posto.

Najniži udio imala je Nizozemska, samo 7,4 posto, a tek nešto više Malta sa osam posto, Luksemburg 9,1 i Belgija 9,4 posto.

Četiri zemlje EU-a vrlo su blizu tome da dostignu propisani udio obnovljivih izvora, to su Rumunjska, Mađarska, Austrija i Portugal, a najlošije stoje Nizozemska i Francuska, koje su od postavljenog cilja udaljene više od šest posto.

Izvor: Agencije