Hrvatska i Srbija usaglasile broj nestalih

I dalje se 1.606 ljudi vode kao nestali u oružanim sukobima od 1991. do 1995. godine na prostoru Hrvatske, saopćili su Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica u Vladi Srbije, i Ivan Grujić, predsjednik Povjerenstva Vlade Hrvatske za zatočene i nestale, nakon dvodnevnog sastanka u Beogradu.

Nastavit će, kažu, i dalje rješavati otvorena, kompleksna pitanja između dvije države. Odgovore na njih već 20 godina čekaju porodice žrtava, izvijestila je reporterka Al Jazeere, Jelena Glušac.

Nada Bodiroga bez roditelja je ostala u akciji “Oluja” 1995. godine. Šta im se desilo – još tačno ne zna, osim onog što je čitala u novinama.

Porodična grobnica i danas je prazna. U Povjerenstvu za zatočene i nestale, Nadi je rečeno da su ostaci u takvom stanju da se ne mogu identificirati.

“Tog trenutka se moj život promenio za sva vremena, više nisam bila ta osoba, ja sam doživela takav šok da jednostavno nisam plakala – ja sam se skamenila, ja sam bila kamen”, priča Nada.

U Hrvatskoj s istim nespokojem je Jozefina Lada. Supruga Herberta i oca Mihaila posljednji put vidjela je u noći 19. na 20. novembar 1991. godine u Borovom Selu. O njihovoj sudbini do danas ne zna ništa.

Otvorena mnoga pitanja

Dvije decenije hiljade porodica živi u agoniji, jer ne znaju ni šta se dogodilo njihovim najbližima, ni gdje su njihovi posmrtni ostaci. Isto toliko dugo komisije za nestale Srbije i Hrvatske usaglašavaju liste nestalih.

“Od 1996. godine su kontinuirane ekshumacije u Hrvatskoj. Do sada je 5.000 posmrtnih ostataka pronađeno, a 800 neidentificirano”, kaže Grujić.

Neka pitanja otvorena su i dalje, poput onog o navodima o izmještanjima tijela iz masovnih grobnica. 

“Problem je što najviše informacija imaju oni koji su zločine prikrivali. Nama je svaka informacija važna, a teško je do njih doći i kad je u pitanju izmeštanje grobnica”, rekao je Odalović.

Na teritoriji Hrvatske 1.606 osoba trenutno se vodi kao nestale. Od posljednjeg sastanka dvije komisije, 2012. godine, 360 slučajeva je riješeno, 60 novih otvoreno. U Institutu za sudsku medicinu u Zagrebu 10.000 uzoraka do sada je pregledano i upoređeno u procesu identifikacije.

Nastavak ekshumacija poznatih lokacija, kao i pretraga razne dokumentacije, od zdravstvenih ustanova do grobalja – nastavlja se. Svaki novi pomak u istrazi porodicama žrtava budi nadu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera