Oglasi

Hrvatska i Srbija kreću u rekonstrukciju pruge Zagreb – Beograd

Rekonstrukcijom pruge putovanje bi se trebalo skratiti sa sedam i po na tri do četiri sata brzinom 160 km/h.
Pruga, Željeznica, Zagreb, BeogradProjekt bi trebao stajati blizu 1,25 milijardi eura, na hrvatskoj strani milijardu, a na srpskoj blizu 250 miliona euraAl Jazeera - Arhiva

Srbija i Hrvatska potpisale su u petak u Beogradu Memorandum o rekonstrukciji željezničke puge Zagreb – Beograd, koja bi trebala poboljšati infrastrukturno povezivanje u regiji i na paneuropskom Koridoru 10 te dovesti do toga da putnički i robni promet između dvije prijestolnice, umjesto sadašnjih sedam i pol, traje do četiri sata.

Uz nazočnost srbijanske ministrice eurointegracija Jadranke Joksimović, Memorandum je s hrvatske strane potpisao hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a u ime Vlade Srbije vicepremijerka i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Projekt rekonstrukcije željezničke pruge Zagreb – Beograd trebao bi ukupno stajati blizu 1,25 milijardi eura, od kojih bi za radove na hrvatskoj strani trebalo osigurati milijardu, a za radove na srpskoj strani blizu 250 milijuna eura.

Butković je ocijenio da "Hrvatska neće imati problem" osigurati taj novac i da će konkurirati kod fondova EU-a, "koji pokrivaju čak i do 85 posto troškova", prenosi Hina.

Butković je potvrdio da je Hrvatska već pripremila papire za dvije dionice pruge na svom teritoriju te da je za 2019. godinu osigurano 500 milijuna eura, pa se u sljedećoj godini može i očekivati početak radova na kolosijeku u Hrvatskoj.

Mihajlović: 'Investicija za budućnost'

Rekonstruciju željzničke pruge Zagreb – Beograd Butković je nazvao "jednim od najbitnijih projekata u regiji" jer Koridor 10 povezuje ne samo Srbiju i Hrvatsku nego i europske zemlje od zapada ka istoku.

Ministrica Mihajlović najavila je da će projekt biti realiziran po fazama, a obje strane za početak imaju zadatak izračunati i usuglasiti što nedostaje u projektno-tehničkoj dokumentaciji kako bi se stvorili svi preduvjeti da zajedno nastupe tražeći novac za infrastrukturu iz fondova EU-a.

Mihajlović je procijenila da samo za projektno-tehničku dokumentaciju rekonstrukcije pruge treba osam do deset milijuna eura.

Srbijanska ministrica istaknula je da ne treba u prvi plan stavljati vrijednost projekta, jer je to "investicija za budućnost".

"Iza svake velike infrastrukturne odluke, naročito ako povezuje dve države, uz ekonomsku, postoji i politička odluka. Ako imamo jasan cilj i želimo da povežemo naše dve države i ponovo rekonstruišemo prugu, mi ćemo to i da uradimo, korak po korak", kazala je Mihajlović, podsjetivši da se sada od Beograda do Zagreba vlakom putuje približno sedam i pol sati.

Plan – četiri sata puta pri 160 km/h

"Naš plan je da to skratimo, da bude najviše do četiri časa", rekla je Mihajlović, navodeći kako se rekonstrukcijom planira da brzina vlakova ubuduće bude 160 km/h.

Tijekom 2018. počet će priprema projektno-tehničke dokumentacije, a procjena je da bi radovi mogli početi u drugoj polovici 2019. godine.

Obje su strane dogovorile da redovito prate realizaciju usuglašenih obveza u pripremi rekonstrukcije pruge, a sljedeći je susret najavljen za svibanj.

Ministar Butković novinarima je potvrdio i da je na današnjem sastanku dvaju izaslanstava bilo riječi o rekonstrukciji i popravku triju mostova koji povezuju dvije zemlje, a ministrica Mihajlović najavila je da bi već u travnju Srbija i Hrvatska mogle potpisati sporazum o održavanju tih mostova.

Ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović ocijenila je da Srbija i Hrvatska "u sinergiji" mogu dobiti više novca iz eurofondova te podsjetila na zajedničke projekte koje dvije države već imaju u prekograničnoj suradnji u području infrastrukture, životne sredine i prometa.

Pruga kroz Srbiju duga 116 kilometara

"Za te projekte do kraja 2020. godine imamo na raspolaganju 35 miliona evra nepovratne pomoći, a od tih projekata će najveću korist imati pogranične opštine u Srbiji i Hrvatskoj", rekla je ministrica Joksimović.

Potpisani Memorandum predviđa suradnju na modernizaciji željezničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na željezničkim graničnim prijelazima između dviju država te zajednički nastup prema fondovima EU-a i drugim međunarodnim institucijama vezano za modernizaciju pruge Zagreb – Beograd na Koridoru 10.

Pruga Zagreb – Beograd duga je 412 kilometara, a procjene su da bi nakon rekonstrukcije sadašnjih sedam i pol sati putovanja vlakom trebalo biti skraćeno na tri do četiri sata.

Pruga kroz Srbiju duga je 116 kilometara, a prema podacima srbijanskog Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, planirana je rekonstrukcija obaju kolosijeka na cijeloj dionici Golubinci – Šid do granice s Hrvatskom te modernizacija dijela pruge od Rume do Šida.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.