Hrvatska i Srbija godišnje gube po grad zbog negativnog priraštaja

Zbog većeg broja umrlih nego rođenih, Srbija godišnje izgubi grad srednje veličine (EPA)

Zbog negativnog prirodnog prirasta Srbija i Hrvatska svake godine gube stanovništva koliko ih, u prosjeku, ima jedan grad srednje veličine, a Bosna i Hercegovina u prosjeku jednog naseljenog mjesta srednje veličine.

Te tri države prednjače na prostoru zapadnog Balkana kada je u pitanju gubitak stanovništva na godišnjoj razini, prenose bh. mediji.

Srbija ima iznimno negativan prirodni prirast, a prema posljednjim godišnjim podacima, u toj je državi umrlo 38.021 osoba više nego što je rođeno. Prema tim podacima, prošle godine u Srbiji je rođeno 65.657 beba, dok je 103.678 osoba umrlo

Veliki negativni prirodni prirast ima i Hrvatska, gdje su, prema posljednjim podacima, umrle 16.702 osobe više nego ih se rodilo. Tako je u Hrvatskoj rođeno 37.503 beba naspram 54.205 umrlih.

Nešto bolje stanje, iako s negativnim prirodnim prirastom, trenutno je i u Bosni i Hercegovini, gdje je umrlo 35.980, a rođeno 30.268 osoba, odnosno ukupno je 5.712 više umrlih nego rođenih.

Pozitivne brojke u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji

I dok Srbija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina zbog negativnog prirodnog prirasta svake godine gube broj stanovnika, u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji bilježi se pozitivan trend. Tamo se rađa više stanovništva nego što umire.

Doduše, u Sloveniji je rođeno 807 osoba više nego je umrlo.

Slično je i s Crnom Gorom, gdje je, prema posljednjim podacima, rođeno 1.057 osoba više nego je umrlo.

Nešto izraženiji pozitivan trend u prirodnom prirastu ima Makedonija, gdje je rođeno 2.614 osoba više nego je umrlo.

No, negativan trend gubitka stanovništva, osim prirodnog prirasta, bilježi se i usljed migracija, koje su generalno velike s područja Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a radi pronalaska posla u Europskoj uniji.

Istovremeno, iz Hrvatske stanovništvo ide u druge države članice Unije s ciljem pronalaska boljeg radnog mjesta.

Podaci govore da je samo Hrvatska u jednoj godini izgubila 17.945 stanovnika.

Izvor: Agencije