Oglasi

Hrvatska i Crna Gora među 10 zemalja ugroženih 'overturizmom'

Dvije balkanske zemlje su se našle u situaciji da imaju toliko posjetilaca na jednoj lokaciji da to negativno utiče na mještane i životnu sredinu.
Procjenjuje se da Hrvatska ima 3,78 gostiju po stanovniku, a Crna Gora 3,02 turista po stanovnikuEPA

Crna Gora i Hrvatska su među deset najugroženijih zemalja sveta u pogledu "overturizma", što je novi termin kojim se opisuje situacija kada ima toliko posetilaca na jednoj lokaciji da to negativno utiče na meštane i životnu sredinu.

Prema listi portala Disneyfication Map, koji se bavi procenom overturizma, Hrvatska je druga, s procijenjenim udelom od 3,78 gostiju po stanovniku, dok je Crna Gora na šestoj poziciji s procenom od 3,02 turista po stanovniku, prenosi Investitor.me.

Listu predvodi Island sa 6.52 gosta po stanovniku, treći su Bahami sa 3,64, a slede Austrija i Kipar.

Dubrovnik među najugroženijim gradovima

Na sedmom mestu, iza Crne Gore je Grčka, a slede Estonija, Irska i Danska, koja je na 10. mestu.

Kada je reč o gradovima, iz regiona među deset najugroženijih je Dubrovnik koji se nalazi na trećem mestu sa 1.000 turista na jednog stanovnika.

Portal Disneyfication Map ističe da treba razlikovati overturizam od masovnog turizma, jer se pojedine destinacije mogu da se nose sa milionima turista, dok se druge bore sa mnogo manjim brojem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.