Hrvatska: Gradnja Pelješkog mosta počinje 2017.

Pelješki most
Hrvatski ministar kaže da je zaprimljeno nekoliko žalbi na natječajnu dokumentaciju, no da se to privodi kraju (Al Jazeera)

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako nema razloga za sumnju u početak gradnje Pelješkog mosta kako je planirano sredinom iduće godine.

“Tu se radi zaista o važnom i velikom infrastrukturnom projektu i ja mislim da niti snaga vjetra, niti snaga mora, ali ni ljudske zločestoće neće zaustaviti Pelješki most i da ćemo ga krenuti graditi u 2017. godini”, kazao je Butković odgovarajući na pitanje o trenutnoj fazi Projekta “Pelješki most” na javnoj televiziji.

Prijava projekta i financiranje

U ovom se trenutku odvijaju dva procesa, rekao je ministar: “Jedan je prijava tzv. velikog projekta Europskoj komisiji. Mi trenutno očekujemo potvrdu o pripremljenosti projekta, a nakon toga ćemo poslati Ministarstvo regionalnog razvoja takozvanoj neovisnoj kontroli kvalitete da nam da pozitivno mišljenje, nakon čega će Europska komisija u roku tri mjeseca donijeti odluku da li će financirati, i u kojem omjeru, Pelješki most”, pojasnio je, kako prenosi Hina.

Istaknuo je da je zaprimljeno nekoliko žalbi na natječajnu dokumentaciju natječaja za izvođenje radova, no to se također “polako privodi kraju”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je moguće da natječaj zaustavi tvrtka sa samo dva zaposlena, koja očito ne zadovoljava natječajne uvjete, Butković je kazao kako je riječ o “nebuloznoj žalbi” ali je ona pravno moguća.

“Ne želim ulaziti u motive i razloge takve jedne radnje, mogu samo špekulirati”, kazao je ministar, napomenuvši kako očekuje da će nakon rješenja Državne komisije takve situacije biti svedene na minimum.

Odabir izvođača vjerojatno početkom godine

“Nakon provjere financijske, tehničke i pravne sposobnost ponuditelja u prvome krugu natječaja, ide se u drugi krug i izvlače oni najbolji, i vjerujem da će se početkom godine izabrati izvođač za izgradnju Pelješkog mosta”, poručio je ministar.

Ocijenio je kako bi, kad je riječ o tako velikim projektima, trebalo promijeniti zakon o javnoj nabavi.

“Treba ubrzati procedure i ja ću s ministricom gospodarstva [Martinom] Dalić sjesti, budući da je to u njezinoj ingerenciji, da vidimo što napraviti i oko zakona o javnoj nabavi”, najavio je Butković, istaknuvši kako s tim u vezi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već ima neke prijedloge.

Izvor: Agencije