Hrvatska gospodarska komora otvorila predstavništvo u Srbiji

Marko Čadež i Luka Burilović otvorili su predstavništvo HGK-a u Beogradu (Rade Preli? / Tanjug)

Bez obzira na incident koji je u Skupštini Srbije priredio čelnik radikala Vojislav Šešelj, Hrvatska gospodarska komora ponovno je, nakon pet godina, otvorila svoje predstavništvo u Beogradu.

Dužnosnici gospodarskih komora dviju zemalja poručili su da gospodarstvo treba i mora biti iznad politike, te izrazili žaljenje zbog Šešeljevog incidenta kojim je bačen u sjenu ovaj gospodarski događaj i izazvan prekid službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji, prenosi Hina.

Šešelj je tokom posjeta hrvatskog izaslanstva, koje je predvodio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, gazio hrvatsku zastavu i vulgarnim se riječima obratio gostima iz Hrvatske. Potom je hrvatsko izaslanstvo odlučilo napustiti Beograd.

Predsjednik Gospodarske komore Hrvatske Luka Burilović i čelni čovjek Privredne komore Srbije Marko Čadež naglasili su da gospodarstvenike obiju zemalja neće omesti incidenti “ljudi iz prošlosti”, te da će se suradnja komora dviju država i gospodarstvenika na obje strane nastaviti po ekonomskim i tržišnim principima i u uzajamnom interesu.

Burilović: Kapital je osjetljiva i plaha zvjerka

“Koliko god mi je drago da otvaramo ovaj ured – mada sam se pitao zašto je uopće i zatvaran – toliko me žalosti činjenica zbog incidenta koji se dogodio tijekom posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića. Vjerujem da je to politički izoliran incident prošlosti koji ne smijemo zanemariti, ali je kapital vrlo osjetljiva i plaha zvjerka i ide tamo gdje mu je sigurno”, rekao je Burilović.

Naglasio je da je za HGK “važno nastaviti dobru gospodarsku suradnju koja je počela i prije uspostave političkih odnosa, što je dokaz da je gospodarstvo iznad politike”.

Burilović je ocijenio da za gospodarsku suradnju Hrvatske i Srbije ima još puno prostora, te da će tome pridonijeti i otvaranje predstavništva u Srbiji, koje je zasad šesto u svijetu. HGK ih namjerava otvoriti ukupno dvadesetak.

Čadež: Stidim se zbog Šešeljevog čina

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ispričao se hrvatskim kolegama zbog incidenta koji je izazvao Šešelj i rekao da se srami.

“Lično me je sramota tog izliva primitivizma jednog čoveka prošlosti koji nikom nije trebao. Umesto da govorimo o stvarima koje znače život i budućnost za nas, naše porodice i naše zemlje, iz Beograda je otišla ružna slika, na najprimitivniji mogući način. Zbog toga se stidim”, rekao je Čadež otvarajući s Burilovićem predstavništvo HGK-a u Beogradu.

Čadež je rekao da su hrvatske kompanije u Srbiji uložile 800 milijuna eura i zapošljavaju 14.000 ljudi.

“To su ozbiljni poslovi, a potencijale nismo još ni načeli”, rekao je Čadež i najavio da će do kraja godine i Srbija u suradnji s HGK-om otvoriti svoje predstavništvo u Zagrebu.

U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih poduzeća, a s više od 750 milijuna eura investicija Srbija je četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investitore.

Izvor: Agencije