Hrvatska: Finansijski plan MORH-a veći za 60 miliona eura

Damir Krstičević, MORH
Damir Krstičević je istaknuo kako ni u prošloj, ni u tekućoj godini nije bilo tajnih postupaka nabave (MORH)

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u srijedu kako će odluka o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova biti donijeta vrlo skoro i kako je bitno da se u tom postupku do kraja bude odgovoran, da kupnja bude priuštiva i da se izabere ono što Hrvatska može podnijeti.

“Projekt je složen i cjelovit i svi razgovori se vode na bazi natječaja kada premijer razgovara s drugim premijerima i kad kao ministar obrane razgovaram s  drugim ministrima”, rekao je Krstičević.

“Kada odlučimo, napravit ćemo prezentaciju i vidjet će se na temelju kojih parametara je stručna skupina odnosno Vlada donijela tu odluku. To je jedan od najsloženijih projekata, pripremili smo se za to, proveli promjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, došli su na čelna mjesta mladi i obrazovani ljudi. Analizirali smo od infrastrukture što je potrebno pripremiti kao bi mogla pratiti projekt”, kazao je ministar.

‘Ne favoriziramo izraelski F-16’

Upitan je li premijer Andrej Plenković u razgovore s partnerima uključio i potpredsjednice Vlade Martinu Dalić i Mariju Pejčinović Burić, Krstičević je odgovorio da svi međusobno komuniciraju i da je s cijelim procesom upoznata i predsjednica Hrvatske, kao i ostali ministri koji su bitni.

Na novinarski upit favorizira li nabavu izraelskog F-16, Krstičević je odgovorio kako ne favorizira nikoga, već da favorizira struku, odnosno ono što je najbolje za Hrvatsku, te da odluka treba biti priuštiva.

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u srijedu je predstavljen plan nabave za 2018. godinu, s osvrtom na realizaciju plana nabave za proteklu godinu.

Prezentaciju planova nabave predstavio je ministar Krstičević, koji je istaknuo kako ni u prošloj, ni u tekućoj godini nije bilo klasificiranih, tajnih postupaka nabave, prenosi Anadolija.

Istaknuo je kako MORH u svojim aktivnostima potiče razvoj domaće obrambene industrije te je najavio 2. veljače potpisivanje 35 ugovora s 26 gospodarskih subjekata, hrvatskih tvrtki, u vrijednosti od gotovo 281 milijuna kuna (37,8 milijuna eura), što je za 45 milijuna kuna (šest milijuna eura) više nego u 2017. godini.

Sklopljeno 1.588 ugovora

“Svi postupci nabave usmjereni su na poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, njihovo opremanje te osiguravanje potrebne razine ispravnosti materijalno-tehničkih sredstava Oružanih snaga”, kazao je ministar Krstičević.

U 2017. godini provedena su 1.243 postupka nabave i sklopljeno je 1.588 ugovora.

Od najznačajnijih postupaka izdvojeni su: generalni remont helikoptera 171Sh, u svrhu jačanja njihove vatrene moći, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, generalna revizija tenka M84, izgradnja vojnih objekata, nabava sportske i službene opreme, odjeće i obuće te nabava novog ekspedicijskog kampa.

Usporedno gledano, u 2017. godini za materijalno zbrinjavanje bilo je osigurano 1,78 milijardi kuna (240 milijuna eura), odnosno 34 posto ukupnog financijskog plana MORH-a.

Nabavka borbenih aviona

Financijski plan MORH-a u 2018. godini povećan je za 444,83 milijuna kuna (60 milijuna eura), što je rezultiralo povećanjem sredstava za materijalno zbrinjavanje u iznosu od 218 milijuna kuna (30 milijuna eura), odnosno 42 posto od ukupnog financijskog plana MORH-a, s tim da taj iznos u 2018. godini premašuje dvije milijarde kuna (270 milijuna eura).

Od tog iznosa, 1,53 milijarde (206 milijuna eura), ili 76 posto sredstava, odnosi se na provedbu postupaka javne nabave, dok se 24 posto iznosa odnosi na stvorene obaveze.

Kao najznačajniji postupci javne nabave za 2018. godinu izdvojeni su: višenamjenski borbeni zrakoplov, hangar radionica za održavanje protupožarne eskadrile, generalna revizija tenka M84, laka puškostrojnica i jurišna puška VHS d2/K2, inženjerijski strojevi i oprema, nabava motora za brodove Hrvatske ratne mornarice te isporuka prototipa obalnog ophodnog broda.

Izvor: Al Jazeera i agencije