Hrvatska elektroprivreda: Pad direktora koji je štimao zapošljavanje

Jedan od direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivica Martinek podnio je ostavku, nakon što je u medijima objavljena snimka na kojoj insistira da se na radno mjesto u Sisku, na štetu nezaposlenog hrvatskog ratnog veterana koji ispunjava sve neophodne uvjete i koji u takvim slučajevima ima prednost, zaposli rođak predsjednika uprave.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je pokrenuo istragu, a u HEP-u tvrde – Uprava nije ništa znala o namještanju posla.

Tako se natječaj za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku pretvorio u aferu “HEP”. I pretvorio se u vrlo jasnu aferu, jer sve je na mobitel snimio direktor Pogona posebne toplane, Mario Marjanović.

Njegov nadređeni – direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek, nagovarao ga je da zaposli nećaka njegovog nadređenog – predsjednika uprave HEP-a Perice Jukića, iako je prednost kod zapošljavanja imao jedan veteran rata. No ni pod prijetnjom otkazom, Marjanović to nije htio učiniti.

Nećak predsjednika uprave

Marjanović: Je l’ ste još uvijek stava da mora bit primljen ovaj?

Martinek: Da.

Marjanović: U čemu je poanta s njim?

Martinek: Poanta je to da je nećak predsjednika uprave. To ti je poanta.

Marjanović: Ali znate da tamo imamo nezaposlenog hrvatskog branitelja.

Martinek: Nema veze. Zato treba pisati obrazloženje. Zato sam rekao da napravite testiranje i tako dalje. Pitanja, odgovore.

Marjanović: Sve je to pet, ali i dalje kršimo zakon.

Martinek: Nema veze. Nije to prvi put.

Ostavka direktora

Nakon što je snimka objavljena u medijima, direktor Toplinarstva Hrvatske elektroprivrede Ivica Martinek podnio je ostavku. Uprava HEP-a ju je prihvatila, iako tvrde da ništa o namještanju posla nisu znali.

No, u jučerašnjem priopćenju HEP tvrdi da Odluka o odabiru kandidata još nije donesena. U današnjem pak kažu da je donesena jučer.

“Povjerenstvo je 8. prosinca 2016. odabralo kandidata u statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata na temelju rezultata selekcijskog postupka, provjere znanja i dosadašnjeg radnog iskustva. Uprava HEP-a, pa tako ni predsjednik Uprave nisu imali saznanja o provedbi selekcijskog postupka sve do napisa u medijima”, navodi se u priopćenju HEP-a.

Pokrenuli su internu provjeru, a istragu je pokrenuo i USKOK.

Prijava stigla i u Sabor

“USKOK već postupa po tome, od jutros kada smo vidjeli sve što piše. Nismo znali, nemamo mi uši pa da možemo biti na cesti i vidjeti što se dešava. Čim nešto saznamo na taj način se reagira”, objasnio je Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik.

Snimka i prijava o namještanju posla stigla je i saborskom Odboru za ratne veterane, u kojem očekuju reakciju Vlade.

“Kad dajete hrvatskom branitelju prednost, onda bi s tom prednošću trebalo ići do kraja, a ne da eliminirate na testu. To otvara pitanje cijelog tog sustava i pitanje je puno šire jer tko kaže da i među običnim kandidatima za natječaj se nije radilo isto”, ukazuje Franko Vidović, potpredsjednik saborskog odbora za veterane.

Sumnja u namještanje natječaja u državnim tvrtkama je česta, no rijetko u javnost dođu konkretni dokazi.

Izvor: Al Jazeera