Hrvatska dobija nacionalni dan bez mobitela u saobraćaju

Upotreba mobitela u saobraćaju veliki je sigurnosni problem u cijelom svijetu; smatra se četvrtim uzrokom smrti na cesti (EPA)

Čak 91 posto vozača koristi mobitel dok vozi, a to čini i polovina pješaka kad prelazi ulicu, neki su od podataka koje u svom prijedlogu Hrvatskom saboru da 21. oktobar proglasi Nacionalnim danom bez mobitela u saobraćaju navodi saborski Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost, prenosi agencija Hina.

Navedeni podaci su iz istraživanja navika i ponašanja učesnika u saobraćaju provedenog 2017, a koje je pokazalo i da trećina biciklista telefonira u vožnji.

Naročito zabrinjava podatak da približno 40 posto građana ne bi mijenjalo svoju naviku, nezavisno od kazni, jer nisu dovoljno svjesni opasnosti koje donosi korištenje mobitela u saobraćaju.

Odgovaranje na SMS-poruku, naprimjer, oduzima vozaču pažnju najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini 50 km/h pređe 70 metara bez kontrole vozača. Smanjena pažnja vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pažnji vozača koji u krvi ima promil alkohola; dakle, šansa da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta.

Povećane kazne

Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti (HUMS), koja je inicirala proglašenje Nacionalnog dana bez mobitela u saobraćaju, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje telefona u saobraćaju te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.

Upotreba mobitela u saobraćaju veliki je sigurnosni problem u cijelom svijetu; smatra se četvrtim uzrokom smrti na cesti.

Hrvatski sabor nedavno je, kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama, povećao kazne za takvo ponašanje s 500 na 1.000 kuna, odnosno sa 68 na 135,5 eura.

Izvor: Agencije