Hrvatska će pomoći Crnoj Gori na putu u EU

Lukšić istakao zainteresiranost Crne Gore da u procesu eurointegracija koristi hrvatska iskustva (Anadolija)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih i evropskih poslova Igor Lukšić, koji boravi u prvoj službenoj posjeti Hrvatskoj, razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, javlja agencija Anadolija.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić sastala se, također, s gostom iz Crne Gore.

Nakon sastanka potpisan je Ugovor između Republike Hrvatske i Crne Gore o saradnji u ekonomiji i Ugovor o saradnji u turizmu.

Potpisivanju su prisustvovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te ministar turizma Veljko Ostojić.

Saradnja za primjer

Leko je ocijenio da odnosi dvije zemlje napreduju svakim danom te da je to vrijedan primjer drugima u regiji.

Naglasio je spremnost Hrvatske da i dalje pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, ali i svim drugim državama jugoistočne Europe.

Leko očekuje da ta saradnja rezultira i konkretnim dogovorima i sporazumima. Izrazio je zadovoljstvo i činjenicom da hrvatska nacionalna manjina prvi put ima svoje predstavnike u Skupštini i Vladi Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih i evropskih poslova Igor Lukšić rekao je kako će članstvo Hrvatske u EU biti dodatna motivacija za crnogorsku Vladu da posvećeno radi na ispunjavanju svojih obaveza.

Zahvalnost na podršci

Istakao je zainteresiranost Crne Gore da u tom procesu koristi hrvatska iskustva.

Crnogorski vicepremijer je izrazio uvjerenje da će dvije države u prijateljskom duhu riješiti i pitanje utvrđivanja granice te tako pokazati da su sposobne prevladati terete prošlosti.

Zahvalio je Hrvatskoj i na podršci koju pruža Crnoj Gori u njezinoj namjeri da postane članica NATO-a.

Kako je ranije saopćeno iz crnogorske Vlade, Lukšić će se sastati i s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Izvor: Agencije