Hrvatska će od BiH tražiti izručenje Zdravka Mamića

Zdravko Mamić
BiH je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj (Al Jazeera)

O izglednom zahtjevu iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, po novoj optužnici koja je protiv njega potvrđena u utorak pred Županijskim sudom u Osijeku, odlučivat će Sud Bosne i Hercegovine, a u ovom trenutku nije moguće prejudicirati kakva bi ta odluka mogla biti, tumačenje je što ga je u srijedu agencija Hina dobila od Ministarstva pravosuđa BiH.

Na upit o tome koji se koraci mogu očekivati nakon što iz Hrvatske u Sarajevo stigne očekivani zahtjev za Mamićevo izručenje, u Ministarstvu pravosuđa BiH potvrđeno je kako je, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Sud Bosne i Hercegovine taj koji odlučuje o ispunjavanju uvjeta za izručenje.

“Ministarstvo pravosuđa BiH stoga ne može prejudicirati bilo kakvu odluku koja je vezana uz odluku Županijskoga suda u Osijeku, vezanu za Zdravka Mamića”, stoji u očitovanju kojega potpisuje glasnogovornica Stanislava Marić.

Ministarstvo pravosuđa BiH, kako je istaknula, tek eventualno treba zaprimiti optužnicu u ovom predmetu.

Zbog toga, kako se navodi, “ne mogu proizvoljno ocijeniti” može li se međudržavni sporazum o međusobnom izručenju, koji je stupio na snagu 2015., primijeniti na djela koja se Mamiću sada stavljaju na teret.

“Odredbe sporazuma su jasne, a odluku o njihovu ispunjenju donijet će Sud BiH, zbog čega je nužno sačekati njegovu odluku, ako se i kada se to od njega bude zahtijevalo”, stajalište je Ministarstva pravosuđa BiH.

Bošnjaković: Tražit ćemo izručenje

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa uputit će Bosni i Hercegovini zamolbu za izručenje bivšeg čelnika GNK Dinama Zdravka Mamića, nakon što im osječki Županijski sud dostavi potrebnu dokumentaciju, najavio je uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, prenosi Hina.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz Bosne i Hercegovine.

Upitan kakva je daljnja procedura, Bošnjaković je novinarima odgovorio da Ministarstvo pravosuđa prvo mora dobiti zahtjev za izručenje i dokumentaciju od suda u Osijeku, a nakon toga će uputiti zamolbu Bosni i Hercegovini za Mamićevo izručenje.

“Nakon toga je stvar na tijelima Bosne i Hercegovine. Njihov sud odlučuje jesu li ispunjeni formalni uvjeti za izručenje”, rekao je Bošnjaković, napomenuvši da o odluci suda ovisi daljnja procedura, a konačnu odluku donosi ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Na pitanje postoje li sada uvjeti za izručenje u okviru sporazuma koji je Hrvatska potpisala s Bosnom i Hercegovinom, Bošnjaković je odgovorio kako će se sve vidjeti kada Ministarstvo pravosuđa dobije dokumentaciju i pokrene proceduru.

Vrhovni sud odlučuje o žalbi na istražni zatvor

Optužno vijeće u utorak je, nakon višesatnog ročišta, iz sedmog pokušaja, potvrdilo drugu USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za blizu 200 milijuna kuna (26,9 milijuna eura).

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva da se Mamiću odredi istražni zatvor, izjavio je nakon sjednice zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković te izrazio zadovoljstvo takvom odlukom.

Na upit novinara što će biti s izručenjem Mamića Hrvatskoj, Mišković je odgovorio kako će se tražiti njegovo izručenje iz Bosne i Hercegovine sukladno sporazumu koji je Hrvatska potpisala s tom zemljom. 

“Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro vidjeti u Hrvatskoj”, poručio je Mišković.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izjavio je novinarima kako će se uskoro elektronskim putem odrediti raspravni sudac u ovome predmetu, a da bi u roku od dva mjeseca trebalo biti zakazano pripremno ročište.

Dodao je kako će se o izuzeću predsjednika Županijskog suda, što je tražila obrana, odlučivati naknadno, nakon što spis bude dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda Hrvatske, koji je nadležan za takvu odluku. 

Pojasnio je kako će Vrhovni sud odlučivati i o žalbi na određivanje istražnog zatvora Mamiću, za što je rok tri dana, dok na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena.

“O žalbama Zdravka Mamića i njegova branitelja na odluku o određivanju istražnog zatvora odlučivat će se kada isti bude uhićen, izručen i prebačen u osječki zatvor, a žalba ne odgađa izvršenje ove odluke”, dodao je Rožac.

Procedura ako Sud potvrdi odluku

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o određivanju istražnog zatvora, može početi procedura izručenja, koja ide preko Ministarstva pravosuđa, s obzirom da je optuženik na području druge države, rekao je Rožac, dodavši da će nakon potvrđivanja takve odluke biti potrebno raspisati i tjeralicu.

Nije želio odgovoriti na pitanje kada bi se Zdravka Mamića moglo vidjeti u Hrvatskoj, ocjenivši kako je to hipotetsko pitanje te da to ovisi o primjeni Sporazuma o izručenju koji postoji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercevgovina bi ga mogla izručiti ako se bude držala tog sporazuma”, dodao je Rožac.

Komentirajući nakon ročišta određivanje drugog istražnog zatvora Mamiću, odvjetnik Veljko Miljević ocijenio je kako se to “u povijesti ove države, od 1990. godine, još ni jednom nije dogodilo”, jer od 1993. godine postoji jedinstven stav Vrhovnog suda da nema procesnih pretpostavki za odlučivanje o drugom istražnom zatvoru protiv okrivljenika dok je na snazi prva odluka o određivanju istražnog zatvora.

“Od tada do danas imamo 20-ak odluka Vrhovnog suda, koje o tome govore, a USKOK je danas samo na tome inzistirao, iako sam ja očekivao da ćemo raspravljati o optužnici i našim prijedlozima, jer o istražnom zatvoru bi trebalo odlučivati izvanraspravno, a na optužno vijeće”, pojasnio je Miljević.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Državljanin i Bosne i Hercegovine

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna (19,3 milijuna eura).

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (15,6 milijuna eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenje, jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je u siječnju ove godine rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Izvor: Agencije