Hrvatska će Hagu dostaviti podatke o Praljkovoj imovini

Praljak se nije odazvao pozivima suda da plati iznos odjednom ili u ratama (EPA)

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske potvrdilo je da će do 5. travnja udovoljiti zahtjevu Haškoga suda, koji je prošloga tjedna pozvao Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u lociranju imovine optuženika Slobodana Praljka kako bi sud mogao naplatiti 2,8 milijuna eura, koliko je potrošio na njegovu obranu.

Prije više od tri godine Haški sud zaključio je da Praljak, jedan od šesterice bosanskohercegovačkih Hrvata osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima, raspolaže imovinom koja mu omogućava plaćanje obrane. Stoga je zatražio da sam snosi troškove i sudu vrati 2,8 milijuna eura.

Žalbeno vijeće zaključilo je da se Praljak nije odazvao pozivima tajništva da plati iznos odjednom ili u ratama, pa je odlučilo poduzeti nove korake u svjetlu pretpostavki da Praljak ima imovinu na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Istovremeno, mediji su objavili da tvrtka Oktavijan, u vlasništvu obitelji Praljak, uskoro kreće u gradnju poslovne zgrade i hotela na devet etaža na zagrebačkoj Radničkoj cesti. Investicija bi, navodno, trebala stajati između 12,5 i 14 milijuna eura.

Hrvatska će ispuniti obaveze

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske podsjeća da Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom propisuje da “zahtjev za suradnju i izvršenje odluke Međunarodnog kaznenog suda Vlada Republike Hrvatske dostavlja nadležnom državnom tijelu radi izvršenja”.

Dodaju da će na konkretan zahtjev Hrvatska odgovoriti do naznačenog roka, odnosno do 5. travnja ove godine, prenosi Hina.

Do tog datuma, prema haškom zahtjevu, Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebaju napisati koje mjere mogu poduzeti kako bi se vratio novac koji od Praljka potražuje Haški sud.

Zahtjev za otkrivanjem Praljkove imovine objavljen je u tjednu kada se na Haškom sudu održavala žalbena rasprava u postupku protiv šesterice bosanskohercegovačkih Hrvata koji su u svibnju 2013. nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata u Bosni i Hercegovini, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Pravomoćna presuda očekuje se do kraja godine.

Izvor: Agencije