Hrvatska će brinuti o evropskom putu BiH

Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska, Predsjednica
Kolinda Grabar-Kitarović je Davora Ivu Stiera upoznala sa svojim strateškim smjernicama vanjske politike (Pixsell)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je s potpredsjednikom hrvatske Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom razgovarala o prioritetima hrvatske vanjske politike i budućoj suradnji.

Grabar-Kitarović je Stiera upoznala sa svojim strateškim smjernicama vanjske politike, koje proizlaze iz njezinih ustavnih ovlasti, priopćio je Ured predsjednice.

“Poseban naglasak stavljen je na odgovornost Hrvatske prema Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini te je, kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike, istaknut europski put Bosne i Hercegovine”, prenosi Hina.

Zaštita države i državljana

“Izgradnja diplomatsko-konzularne mreže, koja će se i dalje razvijati na načelima profesionalnosti te biti krajnje odgovorna u zaštiti i promicanju interesa naše države i državljana, među osobitim je političkim prioritetima u narednom razdoblju”, naglašeno je na sastanku.

Grabar-Kitarović i Stier su razgovarali i o formuliranju hrvatskih vanjskopolitičkih stajališta te izradi nove strategije nacionalne sigurnosti, kojom bi se obuhvatili svi rastući geopolitički izazovi.

“Obostrano je zaključeno kako nova strategija vanjske i europske politike mora biti i sastavnim dijelom strategije domovinske i nacionalne sigurnosti”, kaže se u priopćenju.

Predsjednica Republike i ministar diplomacije su dogovorili modalitete suradnje i redovite razmjene mišljenja kako bi uskladili vanjskopolitičko djelovanje.

Prva posjeta Bosni i Hercegovini

Stier je u petak izjavio kako će prvi vanjskopolitički posjet izaslanstva hrvatske Vlade, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, biti organiziran nakon prve sjednice Vlade, javlja Anadolija.

On je kazao kako će posjet Bosni i Hercegovini, kojega je već najavio premijer Plenković, biti organiziran uskoro, nakon prve sjednice Vlade.

No, o samom sastavu tog izaslanstva i datumu posjete Bosni i Hercegovini za Stiera je bilo prerano govoriti.

Novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova je kao osnovne crte svoga vanjskopolitičkog programa, koji je ujedno program Vlade, naznačio europeizaciju jugoistoka Europe, odnos prema cjelovitoj Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao zemlji koja je na zadatku ispunjavanja europskih kriterija za pristup.

Izvor: Agencije