Hrvatska blokira Srbiju u otvaranju novog poglavlja

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je danas sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Ona ja kazala da će razgovori biti nastavljeni naredne sedmice.

Hrvatska nije dala saglasnost na izvještaj o ispunjenosti mjerila za njegovo otvaranje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Vlada Republike Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije. 

“Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog”, istakao je Vučić, saopćeno je iz Vlade.

Vučić: Niko neće ponižavati Srbiju

Kako je rekao, Srbija je primila k znanju stav Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svijetu, pa ni Hrvatska, na bilo koji način ucjenjuje i ponižava

“Srbija je zemlja slobodarskog naroda i nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome”, navodi se u saopštenju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je ranije popodne o odluci Hrvatske govorio i na stranačkoj konvenciji u Novom Sadu.

On je rekao da Srbija neće nikoga moliti i da neće mijenjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži.

“Ni na čije ultimatume nećemo da pristajemo. Nećemo da menjamo zakon koji je dobar samo zato što se to Hrvatskoj hoće”, kazao je on.

On je je rekao da je Srbija svo vrijeme štitila svoje interese i da će to činiti i u budućnosti.

“Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i nezavisnost. I danas, kada u Briselu Hrvatska neće da se izjasni i pruži podršku Srbiji na njenom evropskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga da molimo. Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv”, istakao je premijer Srbije.

Holandija, kao predsedavajuća EU-a, saopćila je da je spremna da organizira otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, prenio je RTS. 

Zvanični Zagreb posljednjih dana u više navrata je najavio ovakav ishod.

Hrvatska, naime, očekuje od Srbije da izmjenama zakona ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, zahtijeva garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Potrebna jednoglasna odluka svih zemalja

Izvori u Evropskoj komisiji, naveli su za RTS da nijedan od tih zahtjeva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona. 

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Glasnogovornik šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić je, na pitanje Tanjuga kako treba gledati na ovakav razvoj događaja i kada se može očekivati nastavak razgovora u okviru Radne grupe, izjavila da nema ništa novo da kaže.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je na informacije o porukama iz Zagreba o mogućem uslovljavanju podrške na putu Srbije ka EU-u, rekao da Srbija, šta god neko u okruženju radio, želi dobre odnose.

Vučić je rekao da je zakon o regionalnoj nadležnosti srpskih sudova o kojem Hrvati govore donesen 2003. godine i da je na osnovu njega Srbija uhapsila odgovorne za zločine na Ovčari i u Srebrenici.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je ranije danas da Hrvatska očekuje da se Brisel izjasni o tome kako misli da ugradi kriterijume koje Srbija mora da ispuni u pregovorima o članstvu u EU i ponovio stav da Beograd mora da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine i osigura prava hrvatske manjine u Srbiji.

Izvor: Agencije