Hrvatska bez štampe od 2029., Srbija od 2034.

Nestanak novina je "neizbježna evolucija", tvrdi UN (EPA)

Štampane novine prvo će nestati u Sjedinjenim Američkim Državama, 2017. godine, dvije godine potom u Velikoj Britaniji i na Islandu, a u većini razvijenih zemalja do 2040., prema predviđanju Future Exploration Networka, organizacije za globalna strateška istraživanja.

Pozivajući se na ovo istraživanje, Francis Gurry, generalni direktor UN-ove Međunarodne organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), rekao je da je nestanak novina „neizbježna evolucija jer već danas se u SAD-u prodaje više knjiga u elektronskom obliku nego onih štampanih na papiru.“

Predviđanja

„U gradovima je knjižara sve manje,” rekao je Gurry za švicarski dnevnik La Tribune de Geneve.

Gurry je naglasio da će se uskoro morati riješiti problem plaćanja novinara. Zauzeo se za očuvanje sistema autorskih prava kao mehanizma za plaćanje autora, jer, kako je rekao, bez toga oni neće moći živjeti.

Prema predviđanju Future Exploration Networka, Hrvatska je u skupini s Francuskom, Izraelom i Malezijom, gdje bi štampane novine trebale postati beznačajne 2029. Zanimljivo, u Njemačkoj i Japanu to bi se trebalo dogoditi godinu, odnosno dvije nakon Hrvatske. U Italiji bi novine trebale nestati dvije godine prije nego u Hrvatskoj. U Mađarskoj bi se ovo trebalo desiti tri godine nakon Hrvatske, a u Srbiji pet.

Istraživanje, koje obuhvata predviđanja za 56 zemalja svijeta, ne odnosi se specifično na druge zemlje u regionu osim Srbije i Hrvatske.  

Borba za opstanak

Kako navode autori istraživanja, to što će novine u sadašnjem obliku postati beznačajne, nije isto što i smrt “novina na papiru”, koje će opstati u različitim formama. Predviđaju da će izdavači sadašnje štampane novine prebaciti na druge kanale te izdavati personalizirane “novine na papiru”.

Među glavnim razlozima ovoga trenda su promjene u troškovima štampanja, razvoj mehanizama za naplatu digitalnih vijesti, razvoj otvorenih platformi, promjena navika potrošača te razvoj digitalnog papira.

Među klijentima Future Exploration Networka, organizacije za strateška istraživanja sa sjedištima u Londonu, San Francisku i Sidneju, nalaze se brojne svjetske kompanije kao što su American Express, Coca Cola i Deutsche Telekom.

Izvor: Agencije