Hrvatska: Aplikacija za dojavu kriminala

Borovec je naglasio da za kvalitetnu dojavu treba uključiti lokaciju ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu (Davor Puklavec / Pixsell)

U Hrvatskoj je u okviru projekta e-policija, izrađena aplikacija kojom se o potencijalnom prekršaju ili kaznenom djelu, policija može obavijestiti putem pametnih telefona.

Građani fotografiraju događaj i fotografiju šalju središnjem policijskom portalu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Prema koordinatama ovaj sustav automatski prepoznaje o kojoj se lokaciji radi i šalje dojavu nadležnoj policijskoj upravi. Operativno-komunikacijski centri policije procjenjuju je li potrebno hitno slanje ekipe na teren.

Brže intervencije

Riječ je o aplikaciji koja se može besplatno skinuti s mrežnih stranica Ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Hina.

Prilikom fotografiranja i slanja potrebno je uključiti GPS lokaciju, a uz fotografiju se može poslati adresa i opis događaja.

U policiji vjeruju kako će nova aplikacija doprinijeti povećanju sigurnosti građana, ali i ubrzanju policijskih intervencija.

Predstavivši nov sustav dojave, načelnik Uprave policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec je istaknuo da ovim novim oblikom dojave građani mogu anonimno i uz pomoć fotografije dojaviti bez ugroze za vlastitu sigurnost razne oblike nasilja, kriminala, obiteljskog nasilja i drugo.

Naglasio je kako je za kvalitetnu dojavu potrebno uključiti lokaciju na pametnom telefonu ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu gdje je potrebna policijska intervencija.

Dodao je da taj sustav uz pomoć aplikacije Google Maps može pronaći koordinate odakle je poslana poruka, no napomenuo je kako taj sustav nije u potpunosti pouzdan te da je poželjno upisati adresu.

Nove tehnologije

Do sada je najčešći oblik dojave policiji i traženje intervencije bio telefonom. Borovec je naglasio da je to još jedna novina koja se odnosi na modernizaciju rada policije.

“S obzirom na nove tehnologije procijenili smo kako te mogućnosti treba proširiti na nove tehnologije i zato je kreirana ova aplikacija”, dodao je.

Bitna je, kaže, prije svega zbog onih situacija kada telefonski poziv nije moguć, a smatramo da će građani ovaj oblik komunikacije s policijom koristiti kada bi se mogli izložiti dodatnom riziku.

Izvor: Al Jazeera i agencije