Hrvati katolici u BiH još su pod dojmom da su izigrani na izborima

Puljić je komentirao proces izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda (EPA)

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, izjavio je u srijedu na zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru da se Hrvati u toj zemlji još osjećaju izigranima, što je posljedica posljednjih izbora, na kojima su im drugi narodi birali političke predstavnike.

Kako je izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA), rekao je da se “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni Izborni zakon [Bosne i Hercegovine] te se Hrvati u Bosni i Hercegovini doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

“Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u Bosni i Hercegovini, što dodatno opterećuje javno mnijenje, koje je doprinijelo da je mnogima ‘odgorila’ ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini”, istakao je Puljić.

Izrazio je očekivanje da će se na dvodnevnom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pokazati veće razumijevanje i solidarnost te “glasnije stajalište o opstanku i ostanku, kao i upornoj borbi za ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost na ovim prostorima”.

Traže izmjene Izbornog zakona BiH

Na posljednjim izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić.

Veliki broj hrvatskih političkih stranaka, predstavnici Katoličke crkve i drugih institucija reagirali su na rezultate izbora smatrajući ih nepravednim za Hrvate te su zatražili izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi omogućile izbor legitimnih političkih predstavnika u tijelima vlasti koje su rezervirane za nacionalno predstavljanje.

Biskupi su na dvodnevnom zasjedanju u Mostaru razmatrali zaključke o zaštiti maloljetnika s konferencije koja je prošlog mjeseca održana u Vatikanu.

Kardinal Puljić nazvao je taj problem velikim iskušenjem za Katoličku crkvu i pozvao na zajedničko djelovanje protiv njega.

Izvor: Agencije