Hrvati će s ličnom kartom putovati u Švicarsku

Švicarska ukida obaveze korištenja pasoša za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe (Reuters)

Hrvatski državljani moći će od petka, 11. ožujka, turistički putovati u Švicarsku samo s važećom osobnom iskaznicom, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“MVEP je, u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, postigao sporazum o ukidanju obveze korištenja putovnica za turistička putovanja hrvatskih državljana, a kojim se omogućuje hrvatskim državljanima koji putuju u turističke svrhe ostvarenje prava ulaska na teritorij Švicarske s važećom osobnom iskaznicom”, navodi se u priopćenju.

Navedeno pravo vrijedi za ulaske u trajanju do 90 dana, kažu u MVEP-u.

Kao i druge članice EU-a

Europska unija i Švicarska potpisale su protokol kojim se međusobni sporazum o slobodi kretanja osoba proširuje i na Hrvatsku, čime je postignut prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva Hrvatske u EU.

MVEP je pozdravio potpisivanje protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode.

Pozdravljena je i odluka švicarskog Ministarstva vanjskih poslova o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe, a koja je donesena na dan potpisivanja protokola.

Izvor: Agencije