Oglasi

Hrvati će od RS-a tražiti odštetu za srušene kuće u ratu

Dosad je obnovljeno približno 6.000 kuća ili samo 20–25 posto ukupnog broja hrvatskih domova porušenih tokom rata.
Na području entiteta RS 1991. živjelo je 152.856 HrvataReuters

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković najavio je u srijedu da će Hrvati tražiti odštetu za svoje srušene domove u ratu na području tog entiteta.

Jerković je s predsjednikom Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivom Mijićem razgovarao o usporenoj obnovi kuća zbog sve manje donatora, prenijela je Hina.

U RS-u živi približno 9.000 Hrvata

Dogovorili su se da pokrenu inicijativu kojom bi se posredstvom općinskih struktura omogućila prijava za pravednu nadoknadu štete svima koji su pretrpjeli štetu tokom proteklog rata, saopćeno je nakon sastanka.

Kako je navedeno, na području entiteta RS prije rata, 1991. godine, živjelo je 152.856 Hrvata, a prema službenom popisu iz 2013. i podacima Katoličke crkve, taj broj pao je na 9.355 osoba.

Dosad je obnovljeno otprilike 6.000 kuća ili samo 20–25 posto ukupnog broja porušenih domova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.