Hrvati brinu za standard nakon ulaska u EU

Delegacija Evropske unije u Hrvatskoj provela je veliko istraživanje o stavovima hrvatskih građana uoči ulaska u Uniju.

Načelno pozitivan stav nije se promijenio, pa bi referendum o članstvu, čak i da se održava sutra, opet prošao, izvijestila je Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

No, istraživanje je pokazalo da građani najviše strahuju za svoj ekonomski standard. A jednom od najpozitivnijh promjena smatraju to što će se moći zaposliti u većini zemalja Evropske unije.

Na zgradi Evropske komisije u Briselu je postavljena dobrodošlica novoj članici. Još 26 dana.

Zagrepčanin Miroslav Kamenski broji dane. Fakultetski je obrazovan, radi u državnoj službi, ali plata mu je, kaže, samo 770 eura.

Zato se veseli ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Bez moratorija

“Zato što će tržište rada biti prošireno na mnoge zemlje EU-a većina zemalja nema moratorij na zapošljavanje, čini mi se Finska, Švedska ima. Tako da se veselim da ću možda i ja i ljudi koji u Hrvatskoj nemaju posao naći posao u zemljama EU-a”, kazao je diplomirani politolog Kamenski.

Istraživanje je pokazalo da, ipak, većina građana vjeruje kako će im članstvo donijeti više štete nego koristi.

Tri četvrtine građana smatraju kako hrvatska ekonomija nije spremna za ulazak, ali s druge strane, ipak, više vjeruju evropskim institucijama nego domaćim.

Voditelj istraživanja Dragan Bagić zaključuje kako i među onima koji su formalno za EU raste broj skeptičnih.

“Možemo razlikovati one koji su stvarno entuzijasti, koji dakle očekuju pozitivne pomake, ali među onima koji su ‘za’ ima i uvjetno rečeno pesimista ili realista, a to su oni koji nisu sigurni da će teći med i mlijeko”, rekao je Bagić.

Med i mlijeko

I med i mlijeko, kao i mnogi drugi proizvodi, već su preskupi. Otprilike 58 posto građana boji se da će ulaskom u EU još više poskupjeti.

Stanovnica Zagreba Neda je kazala: “Mislim da će bit još gore nego je sad. Što će bit gore? Sve. Poskupit će sve, ja sam penzioner, penzije su jako male. Može bit samo gore, bolje ne može bit kad nema od čega.”

“Zanimljivo je da najveći postotak građana očekuje negativne efekte u području životnog standarda. To je izravno povezano s očekivanjem kojeg možemo nazvati i mitom, a to je da će ulaskom u EU doći do značajnog povećanja cijena”, dodao je Bagić.

Ipak, da se referendum održava sada građani Hrvatske opet bi Evropskoj uniji rekli ‘da’. Za bi glasalo 54 posto, a 38 posto protiv. No, usporedimo li to sa stvarnim referendumom, održanim prije godinu i po dana, podrška članstvu pala je za 12 posto.

Stanovnik Zagreba Božidar je rekao: “Ja mislim da to ide sve na bolje, a sad šta će se baš promijenit, direktno baš nisam upućen u te definicije.”

Pokazalo je to i istraživanje. Samo 16 posto hrvatskih građana smatra se dobro informiranim o Evropskoj uniji i promjenama koje dolaze.

“Vlada ima ključnu ulogu u informiranju građana o pristupanju neke zemlje Evropskoj uniji. To je i za hrvatsku Vladu sve do prvog jula važan zadatak i, ako građani doista nisu dovoljno informirani, Vlada se mora potruditi i ispuniti tu prazninu”, ocijenio je Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Za to je preostalo još samo 26 dana, pa će građani mnoge stvari učiti u hodu.

Izvor: Al Jazeera