Hrvat osuđen uslovno zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu

Bleiburg, Policija
Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga (Al Jazeera)

Državni sud u austrijskom gradu Klagenfurtu uvjetno je osudio na 15 mjeseci kazne hrvatskog državljanina zbog nacističkog pozdrava na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama u Bleiburgu.

Hrvat (51) je osuđen na temelju zakona koji zabranjuje glorifikaciju nacističke ideologije, prenosi agencija AP pozivajući se na Apu.

Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga.

On je naveo da su ga prijatelji nagovorili da ide na kontorverzan događaj u Bleiburg 12. svibnja, prenosi Tanjug.

Odbijene žalbe

Sud u Klagenfurtu odbio je ranije žalbe šestorice hrvatskih državljana uhićenih tijekom komemoracije na Bleiburgu i odredio da ostaju u pritvoru do suđenja, prenijeli su ranije hrvatski mediji.

Oni su pritvoreni zbog osnovane sumnje da su na nedavnom skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

Glasnogovornica suda u Klagenfurtu, Eva Jost-Draxl, rekla je tada da je odluka “u skladu s optužnicom”.

Napomenula je da im se po Zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do 10 godina zatvora te da je na mobilnom uređaju optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige Mein Kampf.

Izvor: Agencije