Oglasi

Hrvat i Slovenac izvode 'Teslu' na sud

Američka sutkinja prihvatila tužbe da se stranim radnicima prijetilo deportacijom ili smanjenjem plaće ako prijave ozljedu ili se razbole.
Tesla, Tvornica, Automobili, Električni automobilIz 'Tesle' su poručili kako istražuju optužbe te prekidaju saradnju s podizvođačem, firmom ISM VuzemEPA - Ilustracija

Kompanija "Tesla" će se morati na sudu braniti od optužbi da je znala kako se stranim radnicima u njezinoj tvornici za sklapanje automobila u Kaliforniji prijeti deportacijom ako prijave ozljedu na radu ili rad u predugim smjenama, čime se krši Zakon o radu.

Američka okružna sutkinja Lucy Koh, u San Joseu u Kaliforniji, odbacila je većinu od sedam tužbi podnesenih protiv "Tesle", ali je prihvatila dvije koje su podnijeli Gregor Lešnik iz Slovenije i Stjepan Papeš iz Hrvatske.

Time je utrla put da tužitelji mogu tražiti dokumentaciju i svjedoke koji će potvrditi njihove optužbe, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prijetnje deportacijom ili nižom plaćom

Papeš i Lešnik u tužbama protiv američkog proizvođača električnih vozila, podnesenim još 2016. godine, tvrde da su došli u SAD na B-1 vizu i zaposlili se u "Tesli" preko tvrtke ISM Vuzem.

Lešnik tvrdi da je mjesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plaće u SAD-u.

U tužbama se također navodi da se stranim radnicima prijetilo deportacijom ili smanjenjem plaće ako prijave ozljedu ili se razbole.

Iz "Tesle" su poručili kako istražuju ove optužbe te da prekidaju suradnju s podizvođačem, tvrtkom ISM Vuzem, za koju kažu da nije ispunila njihova očekivanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.