Oglasi

Hronologija spora o imenu Makedonije

Višegodišnji spor između Atine i Skoplje riješen je potpisivanjem sporazuma o promjeni dosadašnjeg imena Makedonije.

Dugotrajni diplomatski spor između Grčke i Makedonije riješen je potpisivanjem sporazuma o promjeni dosadašnjeg službenog imena Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija u novo - Republika Sjeverna Makedonija.

Nakon godina protesta i beskonačnih diplomatskih pregovora Atina i Skoplje su se usaglasili kako će se nekadašnja jugoslovenska republika odsada zvati Republika Sjeverna Makedonija. Cilj ovog dogovora je prekid grčkog blokiranja napora Makedonije da se pridruži NATO savezu i Evropskoj uniji, a dogovor tek trebaju potvrditi grčki i makedonski parlamenti.

Grčka osporavanja trajala su više od 20 godina. Atina se protivila učlanjenju susjedne zemlje u međunarodne organizacije, budući da Grci smatraju ime Makedonija sastavnim dijelom svog kulturnog nasljedstva. Osim toga, u Grčkoj postoji provincija Makedonija, zbog čega Atina strahuje da Skoplje krije teritorijalne ambicije. Grčka se je iznijela niz primjedbi u odnosu na ime nove države, njenu zastavu i ustav.

Donosimo hronologiju najvažnijih događaja u sporu između ove dvije države.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.