Hronologija opsade Sarajeva

Pogledajte hronologiju događaja klikom na određenu godinu.


1992.

2. mart Po zatvaranju biračkih mjesta u Sarajevu, gdje su građani glasali na referendumu za nezavisnost BiH, postavljene barikade na ključnim saobraćajnicama u sarajevskim naseljima Grbavica i Vrace.
 
5. april Građani Sarajeva izašli na demonstracije za mir ispred zgrade Skupštine. Snajperisti ubili Suadu Dilberović i Olgu Sučić, prve žrtve opsade Sarajeva, na mostu Vrbanja.
 
Uveden policijski sat.
 
6. april Granate padaju na Stari grad i repetitor na brdu Hum. Predsjedništvo BiH proglasilo vanredno stanje u Sarajevu. Evropska zajednica priznaje BiH kao nezavisnu državu.
 
11. april Sve parlamentarne stranke, uključujući SDS, potpisale Deklaraciju o jedinstvenom Sarajevu.
 

Grad bez struje, vode i gasa (Foto: FAMA kolekcija)

 
30. avgust Počinje akcija NATO-a Noćni let. U zračnim napadima NATO bombarduje položaje Srba oko Sarajeva.
 
6. septembar Avijacija NATO-a počela novu seriju bombardovanja položaja Srba oko Sarajeva.
 
7. septembar Radovan Karadžić putem televizije BBC, riječima “Molim vas, prestanite”, uputio molbu NATO-u da prestane sa bombardovanjem njegovih ciljeva. “Mi smo otvorili grad Sarajevo i on više nije blokiran”, rekao Karadžić.
 
8. septembar Deset osoba ranjeno u eksploziji granate i djelovanja snajpera u Novom Sarajevu i Centru. Među njima petero djece.
 
15. septembar Poslije više od pet mjeseci otvoren Aerodrom Sarajevo. Karadžić pristao na povlačenje teškog naoružanja iz okoline Sarajeva u zamjenu za prekid NATO-ovih udara.
 
10. oktobar Nakon četiri i po mjeseca Sarajevo dobilo električnu energiju iz elektroenergetskog sistema.
 
24. oktobar Put Sarajevo – Kiseljak preko Stupa i Ilidže otvoren za sav saobraćaj UN-a i vozila humanitarnih organizacija.
 
21. novembar Potpisan mirovni sporazum u Daytonu: BiH kao cjelovita država s dva entiteta i zajedničkim institucijama. Sarajevo ostaje nepodijeljeno. Koncert Laibacha u Narodnom pozorištu.
 
19. decembar Pucano na putnike u tramvaju, jedna žena teško ranjena.
 
20. decembar IFOR od UNPROFOR-a preuzeo komandu na Sarajevskom aerodromu.
 
22. decembar Ukinuto ratno stanje.
 
 
1996.
 
9. januar Zatvoren zračni most nakon tri i po godine. Preko njega obavljeno 13.000 letova i dopremljeno više od 160.000 tona humanitarne pomoći.
 
29. februar Opsada Sarajeva zvanično završena.
 
Tokom opsade ubijeno blizu 11.500 ljudi, a među njima više od 1.000 djece.
 
19. mart Reintegracija naselja Grbavica.