Oglasi

Hrana istog kvaliteta na istoku i zapadu Evropske unije

Nije uočen dosljedan geografski uzorak upotrebe jednakog ili sličnog pakiranja za proizvode različitih sastava, saopćila je Evropska komisija.
Istraživanje je provedeno u 19 država članica Evropske unijeEPA

Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen dosljedan geografski uzorak, na što su se žalile zemlje članice Evropske unije iz srednje i istočne Evrope, pokazuju rezultati panevropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda koje je objavila Evropska komisija.

"Nije uočen dosljedan geografski uzorak upotrebe jednakog ili sličnog pakiranja za proizvode različitih sastava. Dalje, proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu", navodi Komisija.

"Neki Evropljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u poređenju s onima koji se mogu kupiti drugdje. Evropska komisija pozvala je naučnike da pomognu objektivno procijeniti razmjer takvih razlika na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podijeljeni: raduje me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakiranja otkriven očit različit sastav", izjavio je Tibor Navracsics, evropski komesar za obrazovanje i kulturu, koji je nadležan za Zajednički istraživački centar.

Analizirano gotovo 1.400 uzoraka

Zajednički istraživački centar proveo je istraživanje u 19 zemalja članica Evropske unije, među kojima i u Hrvatskoj, u kojem su proizvodi ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojnog kvaliteta hrane.

Zajednički istraživački centar, interna naučna služba i služba znanja Evropske komisije, u studiji je analizirao gotovo 1.400 prehrambenih proizvoda.

U devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu uprkos istovjetnoj prednjoj strani pakiranja.

Za 22 posto proizvoda prednja strana pakiranja bila je slična, a sastav svejedno različit i nije uočen dosljedan geografski uzorak.

Na osnovu nove metodologije, nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu s pravom EU-a o zaštiti potrošača, navodi Komisija.

"Na jedinstvenom evropskom tržištu ne smiju postojati dvostruki standardi. Novim zakonima kojima se kažnjava dvojni kvalitet i proširuju ovlasti tijela za zaštitu potrošača u mogućnosti smo stati ukraj takvoj praksi. Evropski potrošači bit će sigurni da je ono što kupuju zaista ono što će i dobiti", izjavila je evropska komesarka za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova.

'Nutella' svugdje ista

Iako je analizirano 1.380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda iz 19 država članica, uzorak nije reprezentativan jer je tržište prehrambenih proizvoda u EU-u ogromno i vrlo raznoliko.

U istraživanju su učestvovale države članice Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Španija.

Iako je bilo mnogo žalbi na različit kvalitet "Nutelle", koju proizvodi Ferrrero, istraživanje je pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama u kojima je provedeno.

Ista je stvar s picom "Quattro Formaggi" od Dr. Oetkera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.