Oglasi

Hrabri svećenik spasio vrijedne relikvije u Notre-Dameu

Jean-Marc Fournier ušao je s vatrogascima u parisku katedralu kako bi spasio krunu od trnja i blagoslovljeni sakrament.
Svećenik je uspio spasiti dvije najznačajnije relikvije iz katedrale Notre-DameTwitter/ Etienne Loraillère

Svećenik Jean-Marc Fournier, kapelan Pariske vatrogasne brigade, pokazao je hrabrost kad je uspio spasiti dvije najznačajnije relikvije iz katedrale Notre-Dame, koja je u ponedjeljak navečer gorjela, sveti Kristov sakrament i Kristovu krunu.

Fournier je ušao s vatrogascima u katedralu kako bi spasio krunu od trnja i blagoslovljeni sakrament – prvi je tu vijest potvrdio urednik francuske katoličke televizije KTO, prenose agencije.

"Svećenik je apsolutni heroj. Nije pokazao strah kad je ušao pravo u katedralu koja je bila u plamenu kako bi spasio relikvije. On se svakodnevno nosi sa životom i smrću i ne zna za strah", rekao je jedan od pripadnika spasilačke službe francuskim medijima.

Britanski Telegraph navodi da je Fournier i 2015. godine, nakon masakra koji su izveli napadači u koncertnoj dvorani Bataclan, kad je stradalo 89 osoba, bio "na usluzi francuskom narodu u bolu", kao podrška ranjenima i porodicama ubijenih.

Preživio zasjedu u Afganistanu

Bio je i učesnik mirovne misije u Afganistanu, gdje je 2004. preživio zasjedu u kojoj je ubijeno deset vojnika.

Katolici vjeruju da je kruna od trnja, koja je bila u Notre-Dameu, relikvija vijenca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Krista prije njegovog raspeća na križu.

Vatrogasci su tokom cijele noći radili kako bi savladali požar koji je zahvatio Notre-Dame, a u utorak ujutro predstavnici vlasti u Parizu potvrdili su da je zgrada katedrale spašena.

Spasioci su tokom akcije također formirali ljudski lanac kako bi sigurno prenijeli vrijedna umjetnička djela i artefakte iz goruće katedrale, prenose mediji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.