Hoyt Yee: Osuđeni ratni zločinac kao predavač nije dobar znak

Yee je izjavio da SAD namjerava i dalje ostati prisutan na Balkanu i biti važan partner (Al Jazeera)

Da neko ko je osuđen za ratne zločine može biti predavač na vojnoj akademiji nije dobar znak opredijeljenosti vlade da ratni zločini budu kažnjeni, izjavio je u ponedjeljak visoki zvaničnik američkog State Departmenta Brian Hoyt Yee.

“Bez obzira da li su odslužili kaznu ili ne, oni [osuđeni za ratne zločine] se smatraju odgovornim”, rekao je on novinarima u Beogradu.

“Iz razgovora s liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredijeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi. Važno je da djela potkrijepe riječi. Nastavljamo pratiti napredak na tom polju u svim zemljama zapadnog Balkana gdje postoji pitanje ratnih zločina. U Srbiji ohrabrujemo također vlasti da javnosti pokažu opredijeljenost da se dođe do pravde. Otuda i izjava ambasadora [SAD-a u Srbiji] Kylea Scotta u vezi s [Vladimirom] Lazarevićem”, kazao je Hoyt Yee.

Američki ambasador u Beogradu je ranije rekao da ne zna detalje i da se ne može izjašnjava o tome da li budućim vojnicima u Srbiji treba predavati oficiri nekadašnje vojske Savezne Republike Jugoslavije koji su osuđeni za ratne zločine, ali je naveo da je tako nešto u SAD-u nezamislivo.

Lazarević osuđen na 15 godina zatvora

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ranije je najavio da će generali i oficiri vojske SR Jugoslavije koji su zapovijedali tokom ratova devedesetih biti predavači na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Tako će svoja ratna iskustva polaznicima akademije prenijeti i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kao i drugi generali i oficiri koji su bili na ključnim pozicijama tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Lazarević, koji je u vrijeme sukoba na Kosovu 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa vojske SR Jugoslavije, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen na 15 godina zatvora za komandnu odgovornost za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na Kosovu.

Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, 2015. godine je pušten na uslovnu slobodu.

Izvor: Agencije