Oglasi

Hoxhaj:Kosovska kancelarija za vezu u Srbiji

Ministar vanjskih poslova Kosova Hoxhaj kazao kako se sa ovim potezom slaže i Catherine Ashton.
Hoxhaj za Koha ditore: Ne kažem da će to biti ambasadaReuters - arhiva

Kosovski ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj tvrdi da je postignuta saglasnost da zvanična Priština u Beogradu otvori kancelariju za vezu koja će nositi naziv Kancelarija za vezu Republike Kosovo u Srbiji.

Kako javlja prištinski dnevni list Koha ditore, a prenosi Tanjug, Hoxhaj tvrdi da se sa tim složila i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

„Ja citiram ono što je postignuto sporazumom. Prvo, obje su se strane složile, dok je Ashton to potvrdila premijeru Hashimu Thaciju da će naziv kancelarije biti 'Kancelarija za veze Republike Kosovo u Srbiji'“, rekao je Hoxhaj.

Oficiri za vezu

„Ne kažem da će to biti ambasada. To će biti naziv kancelarije koji će se upotrebljavati i u samoj kancelariji našeg ambasadora i u svim drugim zvaničnim dokumentima.“

Vlada Srbije imenovala je Dejana Pavićevića za oficira za vezu sa Prištinom.

Prištinski mediji objavili su ranije da će u Beograd kao prištinski oficir za vezu doći Ljuljzim Peci.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da u novembru da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine neće biti razgovora o međusobnom otvaranju kancelarija, nego samo o oficirima za vezu koji bi trebali realizirati ono što dvije strane dogovore.

Izvor: Agencije