Hoxhaj: U Berlinu bez sporazuma Kosova i Srbije

Enver Hoxhaj: U Berlinu će biti multilateralni sastanak, a glavna tema je nastavak dijaloga Kosova i Srbije (Arhiva)

Potpredsjednik Vlade Kosova Enver Hoxhaj je izjavio u petak da na predstojećem sastanku 29. aprila u Berlinu neće biti nikakvog sporazuma Srbije i Kosova, već da se na skupovima ovakvog formata mogu utvrditi eventualni vremenski rokovi i prijedlozi za nastavak dijaloga.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom pravde Kosova Abelardom Tahirijem u Prištini, rekao da je riječ o multilateralnom sastanku, na kojem će glavna tema biti nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, ovo je vrlo dobra prilika za zapadni Balkan i Evropu da se uspostavi novo povjerenje, s obzirom na to da je ono izgubljeno zbog zastoja u otvaranju pregovora s Albanijom i neodobravanja vizne liberalizacije za građane Kosova.

Protiv poricanja zločina

“Ako se pregovori s Albanijom otvore ovog ljeta i ako se odobri vizna liberalizacija za Kosovo, povjerenje u Evropsku uniju će se povećati, inače mišljenje Albanaca o EU neće biti bolje nego što je bilo 2018. godine”, kazao je Hoxhaj, prenosi prištinska Gazeta Express.

Kako je prenijela Koha, on je rekao da je inicijativa za kažnjavanje onih koji poriču zločine bila neophodna i da to podriva multietničnost na Kosovu.

“Cilj ove inicijative je iznad svega moralan, ali će naš zahtev za izvinjenje uvijek biti na stolu”, kazao je Hoxhaj, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije