Hoxhaj: Antievropski prijedlog Srbije za zajedničko tržište

Hoxhaj smatra da je euroatlantski put jedina opcija (EPA)

“Prijedlog Beograda za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta jest antievropski, a njegov je cilj da se uspostavi dominacija regionalnim tržištem i proširi ruski utjecaj na Balkanu”, tvrdi ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj.

Kosovo je protiv ‘neojugoslavizma’, modela koji je u prošlosti propao i vodio do nasilnih sukoba. Euroatlantski put jedina je opcija”, napisao je Hoxhaj na svom Twitter-nalogu, prenosi prištinska Gazeta express.

Portal navodi da je ova izjava uslijedila tri sedmice nakon samita premijera zapadnog Balkana, održanog 16. marta u Sarajevu, kada je Srbija, uz podršku drugih država, uključujući Albaniju, izrazila želju za zajedničkim tržištem.

I premijer Mustafa protiv

Samitu su prisustvovali premijeri Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Premijer Kosova Isa Mustafa objavio je u srijedu na Facebooku da smatra da je za Kosovo neprihvatljiva ideja o zajedničkom tržištu zapadnog Balkana i naveo da Kosovo treba odbaciti takvu ideju.

“Razmotrili smo sve aspekte i ekonomske argumente, kao i političke integracije povezane s ovom inicijativom te se složili da takvo tržište nije od interesa za Kosovo i da bi tu ideju trebalo odbaciti”, naveo je Mustafa.

Izvor: Agencije